• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hejg se sastao sa Lagumdžijom

Lagumdžija na sastanku sa Hejgom naglasio važnost stvaranja preduslova za novi pristup EU prema BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas u razgovoru sa šefom britanske
diplomatije Vilijemom Hejgom da je od izuzetne važnosti da se radi na stvaranju preduslova za novi pristup EU prema BiH, kako bi se ljudima u BiH vratila nada u bolju budućnost.

Lagumdžija je istakao da je od izuzetne važnosti da se na aprilskom sastanku Savjeta za spoljnu politiku EU pošalje jasna politička poruka da će se raditi na tome.

Lagumdžija je informisao britanskog ministra o inicijativama vezanim za novi pristup EU prema BiH, koji bi trebalo da teče u dva paralelna pravca, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Dodaje se da se "prvi pravac tiče ispunjavanja političkih uslova za nastavak puta BiH ka evropskim integracijama, koji uključuje iznalaženje rješenja za sprovođenje presude Evropskog suda za
ljudska prava u predmetu 'Sejdić i Finci'".

Drugi pravac je usmjeren ka stvarnim problemima sa kojima se stanovnici BiH svakodnevno susreću. Riječ je o ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava i sistemskoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

Hejg je predložio da se BiH pridruži projektu "Open Government Partnership" koji osigurava veću transparentnost u radu svih relevantnih institucija u državi, što je šef diplomatije BiH prihvatio, navodi se u saopštenju.

Taj projekat podrazumeva fiskalnu transparentnost, slobodan pristup informacijama, transparentnost podataka izabranih zvaničnika i građansku uključenost u stvaranje politika i rad vlade.

Hejg je sinoć doputovao u Sarajevo s holivdskom glumicom Andželinom Džoli, a zajedno će prisustvovati konferencija "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge
regionalnih snaga bezbjednosti u operacijama podrške miru".

Skup organizuje Ministarstvo odbrane BiH u saradnji sa ambasadama Velike Britanije i Norveške u BiH.

Konferenciji će prisustvovatii i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, kao i visoki predstavnici relevantnih ministarstava zemalja regiona, međunarodnih i nevladinih organizacija
angažovanih u BiH.

Hejg je po dolasku u Sarajevo rekao da cijeli svijet mora da učini nešto da žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini i Kongu dođu do pravde za koju se bore.

"Desetine hiljada žena, djevojaka i muškaraca je silovano tokom rata u Bosni. Želimo da skrenemo pažnju sveta na njihovu borbu za pravdu, i da uputimo poziv za globalnu akciju da se okonča upotreba silovanja kao ratnog sredstva jednom i zauvijek", rekao je Hejg.

Hejg i Džoli će danas posjetiti i Srebrenicu.
(Beta, foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE