• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zenica: Povrijeđeno jedanaest rudara

Jedanaest rudara povrijeđeno je u gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica.

Nezgoda se dogodila na "koti-900" jame Raspotočje 29 minuta iza ponoći u jamskim prostorijama na dubini između 850 i 900 metara. U jami se u tom trenutku nalazilo oko 60 rudara koji su radili u proizvodnji.

Dvojica rudara su teško povrijeđena, dok su devetorica zadobila lakše tjelesne povrede i pušteni su na kućno liječenje, javio je portal Klix.ba.

Portparol Kantonalne bolnice u Zenici Dženana Hedžić rekla je Srni da je teško povrijeđeni rudar S.D. zbrinut u ovoj zdravstevnoj ustanovi i da je zadobio prelom kostiju lica i lijeve ključne kosti.

"On se nalazi na hospitalizaciji u Službi za makrofacijalnu hirurgiju i van je životne opasnosti", rekla je Hedžićeva i dodala da je devet rudara zadobilo lakše tjelesne povrede i da su pušteni na kućno liječenje.

Prema nezvaničnim informacijama, teško su povrijeđeni rudari Samir Dizdarević (47) i Ćazim Rizvić (42) koji je zbrinut na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i trenuno se nalazi u teškom stanju.

"Ć.R je primljen u Kliniku urgentne medicine u 11.20 časova, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć i urađena prvobitna dijagnostika nakon čega su ustanovljene kontuzione povrede glave, kičmenog stuba i grudnog koša", rekla je Šehićeva.

Prema njenim riječima, povrijeđeni rudar je upućen na Kliniku za anesteziju i reanimaciju gdje će mu biti nastavljena dalja dijagnostika.

"Konačna dijagnoza njegovog zdravstvenog stanja biće poznata u narednih nekoliko časova. On je svjestan, komunikativan i njegovo stanje se intenzivno prati", navela je ona.


Federalni rudarski inspektor je bio na mjestu događaja i izvršio uviđaj, a tokom dana bit će poznato više informacija.

Portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić je izjavila da kantonalna policija obezbjeđuje lokaciju, ali nije mogla dati više detalja o ovom događaju.

Gorski udar je iznenadno i nekontrolisano urušavanje velikih količina stijena u podzemnim prostorijama rudnika, a uzrokovan je otkopavanjem rude i čest je uzrok rudarskih nesreća.

Ovo nije prva nesreća u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica. Gorski udari dešavali su se i ranije u tom rudniku.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE