• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladika Artemije kritikuje vladiku Amfilohija

Episkop raško-prizrenski Artemije ponovo je kritikovao mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog stava o obnovi crkava na Kosovu.

 Vladika Artemije kritikuje vladiku Amfilohija Izvor: MONDO

Kako prenosi Raško-prizrenska eparhija, vladika Artemije je na sastanku sa ministrom vera Srbije Radomirom Naumovim u Gračanici 29. februara 2008. godine, izjavio da Memorandum o obnovi crkava i manastira koji je SPC potpisala sa privremenim kosovskim institucijama više ne važi.

"Sa novim kosovskim institucijama, koje ne priznajemo, nismo potpisali nikakav ugovor, pa samim tim i prethodni Memorandum ne važi", rekao je episkop Artemije i dodao da nijedna crkva ni manastir koji su bili obuhvaćeni Memorandumom nisu obnovljeni.

Dodaje se da utoliko čude izjave mitropolita Amfilohija da je Memorandum "još na snazi", kada je očigledno da to "znači intenzivnu i široku saradnju" sa "lažnim institucijama" iz Prištine.

Navodi se da se takvim stavom mitropolit suprotstavlja naredbi nadležnog episkopa Artemija, po pitanju kontakta sa novostvorenim albanskim institucijama i misijom Euleks.

"Čvrsto izražena odluka i stav mitropolita Amfilohija da se nastavi saradnja sa albanskim institucijama nosi u sebi opasnost direktnog suprotstavljanja stavovima Vlade Srbije, pokušaj urušavanja jedinstvenog stava Vlade Srbije i Eparhije raško-prizrenske", navodi se u saopštenju.

O daljoj važnosti Memoranduma, može odlučiti samo Sabor SPC, a nikako jedan arhijerej, pa bio on i mitropolit Amfilohije, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Dodaje se da uzroke takvih stavova mitropolita "možda" treba tražiti u činjenici da je on član Evropske ekspertske grupe, čiji su osnovni ciljevi "podrška sveukupnim političkim, ekonomskim i društvenim reformskim procesima u Srbiji, u cilju učlanjenja u evropske i evroatlantske integracije".

Eparhija raško-prizrenska takođe je odbacila optužbe mitropolita Amfilohija da je episkop Artemije po pitanju Memoranduma "iz svojih ličnih razloga zauzeo drugačiji stav od Sinoda i Arhijerejskog Sabora".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE