• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban Ki Mun: Rezolucija 1244 SB UN i dalje na snazi

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je za moskovski dnevnik "Vreme novosti" da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dalje na snazi.

 Ban Ki Mun: Rezolucija 1244 SB UN i dalje na snazi Izvor: MONDO

"Rezolucija 1244 je i dalje na snazi. Civilna misija UN na Kosovu koja je dobila zadatak od Saveta bezbednosti razmatra je kao zakonodavnu osnovu za svoj mandat i primenjuje je u skladu sa razvojem događaja", rekao je Ban Ki Mun odgovarajući na pitanje da li u budućnosti vidi UN na Kosovu ili će ono uskoro postati isljučivo zona odgovornosti EU.

On je dodao da je i dalje njegov osnovni cilj, kao generalnog sekretara UN, osiguranje bezbednosti stanovništva Kosova, posebno nacionalnih manjina, održavanje mira i bezbednosti, kao i opšte stabilnosti na Kosovu i u regionu, osiguranje bezbednosti osoblja UN, očuvanje dostignuća UN na Kosovu i na Balkanu u celini.

Na pitanje da li je moguće međunarodno priznavanje nezavisnosti drugih regiona, Ban Ki Mun je rekao da je Kosovo "krajnje poseban slučaj".

"Ja ne bih nagađao može li se to dogoditi u drugim regionima sveta... Svakoj situaciji treba prilaziti uzimajući u obzir njene specifičnosti. Ne komentarišući nezavisnost Kosova, želeo bih da napomenem da je to krajnje poseban slučaj", rekao je generalni sekretar UN.

On je kazao da se Kosovo razlikuje od drugih zbog toga što se još od 1999. godine međunarodna zajednica "meša u realizaciju suvereniteta Srbije nad pokrajinom".

"Napomenuću, takođe, da je priznavanje ovih ili onih država lična stvar država, članica UN, a ne generalnog sekretara ili sekretarijata UN", dodao je Ban Ki Mun.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE