• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Nacionalni program ekonomskih reformi

Autor SRNA

Savjet ministara BiH usvojio je danas ovogodišnji Nacionalni program ekonomskih reformi, koji će Direkcija za evropske integracije BiH dostaviti Evropskoj komisiji, što predstavlja važan korak za nastavak integracija BiH u EU.

Ovogodišnji program prvi je koji se dostavlja Evropskoj komisiji i predstavlja proširenu verziju prethodnog Ekonomskog i fiskalnog programa, koji su izrađivale zemlje potencijalni kandidati za članstvo u EU.

Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji na 116 stranica predstavlja ključne ekonomske pokazatelje u 2015. godini i njihovo poređenje sa pokazateljima iz 2014. godine, te donosi očekivanja za 2016. i 2017. godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Prema Nacionalnom programu ekonomskih reformi, u BiH se predviđa realni rast od 3,4 odsto u 2015. godini, te blago smanjenje spoljnotrgovinskog deficita od 1,1 odsto.

Postepeno smanjivanje spoljntrgovinskog deficita očekuje se i tokom 2016. i 2017. godine, kao rezultat jačanja izvozne tražnje, ali i postupnog jačanja konkurentnosti izvoza BiH.

Postepeni oporavak ekonomija iz okruženja u ovom periodu trebalo bi da obezbijedi dalji podsticaj rastu izvoza i domaće potražnje, što bi trebalo dovesti do ekonomskog rasta od 4,1 odsto u 2016. godini te 4,4 odsto u 2017. godini.

Pozitivne promjene na tržištu rada BiH nakon 2014. godine mogu se očekivati i u 2015. godini, kada se predviđa povećanje zaposlenosti od 1,3 odsto, uz smanjivanje broja nezaposlenih i nominalni rast plata od oko 1,8 odsto na godišnjem nivou.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracije o napretku u provođenju programa iz okvira druge komponente IPA - Prekogranična saradnja za 2014. godinu.

U informaciji se navodi da BiH učestvuje u šest programa u okviru druge komponente IPA - Prekogranična saradnja za 2014. godinu, uključujući tri programa bilateralne saradnje sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, kao i IPA Jadranski program prekogranične saradnje, te dva transnacionalna programa – jugoistočna Evropa i Mediteran.

I u sljedećem budžetskom periodu EU, od 2014. do 2020. godine, u okviru novog Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA 2/, za BiH su otvorene mogućnosti učešća u ukupno šest programa teritorijalne saradnje i to u tri programa prekogranične saradnje - dva bilateralna, sa Srbijom i s Crnom Gorom i jedan trilateralni Hrvatska – BiH – Crna Gora, kao i tri transnacionalna programa - Dunavski, Jadransko-jonski i Mediteranski.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE