• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodijeljeno 20.252 kartica vrijednih 86 miliona KM

Autor SRNA

Vlada RS do početka aprila 2015. dodijelila je ukupno 20.252 platnih kartica u vrijednosti od oko 86,2 miliona KM stanovištvu koje je pretrpjelo štetu od poplava i klizišta tokom maja i avgusta 2014, kao pomoć za sanaciju štete.

Prema računima koje pravna lica dostavljaju u Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske, korisnici kartica su do kraja januara ove godine potrošili 73.976.341 KM, a razlika u iznosu plasiranih i realizovanih sredstava posljedica je činjenice da je 1. juli ove godine rok do kojeg se platne kartice mogu iskoristiti.

"Na račun Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i računima za posebne namjene za pomoć poplavljenim područjima zaključno sa krajem marta prikupljeno je oko 94 miliona KM, a na računima se trenutno nalazi oko 32,7 miliona KM", rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Prema njihovim navodima, posljednja velika uplata bila je od Ruske Federacije u iznosu od 500.000 evra donacije, koja će biti preusmjerena bolnici u Šamcu.

"Vlada Republike Srpske zahvalna je svim donatorima, između ostalog, Vladi Srbije koja je donirala milion evra za sanaciju osnovnih škola u Šamcu, Prijedoru i Donjem Žabaru i za opremanje bolnice u Doboju, te Razvojnom programu UN koji je do sada, uz učešće naših sredstava, mnogo uložio u rekonstrukciju infrastrukture na poplavljenim područjima, u škole, bolnice, centre za socijalni rad", ističu iz Vlade.

Iz Vlade dodaju da će u narednim periodu fokus biti na sanaciji preostalog stambenog fonda, puteva i ostale infrastrukture i ističu da su i do sada znatna sredstva uložena u sanaciju kanala, obnovu škola, bolnica, puteva, sportskih dvorana.

Na osnovu odluka Upravnog odbora Fonda solidarnosti, redovno se izmiruju sve obaveze prema dobavljačima, a najveći dio sredstava išao je preduzećima koja su isporučila robu građanima posredstvom elektronskih platnih kartica.

Poljoprivrednim gazdinstvima koja su pretrpjela štetu od poplava, obezbijeđene su mjere podrške za zanavljanje proizvodnog ciklusa u vidu repromaterijala za obnovu proizvodnje, kao i potrebne količine stočne hrane ukupne vrijednosti preko 2,4 miliona KM.

Na području Republike Srpske tokom majskih i avgustovskih poplava oštećene su 42 obrazovne ustanove, odnosno četiri predškolske ustanove, 27 osnovnih i 11 srednjih škola.

Vlada Republike Srpske do sada je intervenisala sa 16 miliona KM za sanaciju šteta od poplava na putevima u Srpskoj, a u toku je realizacija projekata na putnoj infrastrukturi u visini od 15 miliona KM koji se finansiraju iz kredita Svjetske banke.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE