• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pusić: Šansa da BiH napreduje ka EU

Autor SRNA

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU mogao bi biti aktiviran najkasnije narednog mjeseca, izjavila je u Sarajevu ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske

Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila je danas u Sarajevu da bi na sjednici Savjeta za opšte poslove EU već sljedeće sedmice ili narednog mjeseca za BiH mogao biti formalno aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je jedan vrsta generalne probe za pregovore o članstvu u EU.

Ona je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom istakla da SSP traje i kad pregovori o članstvu počnu, odnosno svi uslovi koji su u SSP sastavni su dio pregovora.

Prema njenim riječima, u ponedjeljak, 20. aprila, trebalo bi da prije sastanka Savjeta za spoljne poslove EU u Luksemburgu bude održan "Doručak prijatelja BiH", koji organizuje Hrvatska, a na koji je dolazak do sada prijavilo oko 20 ministara EU.

"Nikad do sada nije bilo takvog ministarskog odziva. To pokazuje, ne samo da postoji veliki interes među državama članicama EU, nego da postoji procjena da je uspjeh moguć. To je ustaljeni oblik komunikacije i definisanja tema o kojima EU vodi računa", istakla je Pusićeva.

Ona smatra da je novim pristupom EU prema BiH otvorena prilika da BiH napreduje ka članstvu u Uniji reformama koje su izvodive.

"Dugo su nekim preduslovi koji su postavljeni pred BiH bili takvi da je bilo teško pretpostaviti da oni mogu biti ispunjeni kao preduslovi. Oni mogu da budu sastavni dio procesa, ali ne preduslovi za početak procesa. Novi pristup omogućio je da proces započne", smatra Pusićeva.

Ona je istakla da je jedna od ključnih karakteristika novog pristupa da neke od tema strukturnog uređenja BiH treba ostaviti za kasnije i započeti sa ekonomskim i socijalnim temama, sa onim temama o kojima se relativno brzo može postići uspjeh i rezultat i kroz to stvoriti preduslove za razgovor kasnije o drugim temama.

Govoređi o trgovinskim odnosima između dvije zemlje, ona je naglasila da postoji Sporazum o tradicionalnoj trgovini koji je sastavni dio SSP-a.

"To nije nikakva posebna bilateralna stvar, nego odnos između EU i BiH, odnosno EU i svake zemlje koja je na putu ka evropskom članstvu, a u susjedstvu je zemlje koja je članica EU. Na isti način regulisani su odnosi između Hrvatske i Slovenije kad je Slovenija postala članica EU 2004. godine i Hrvatska se tada prilagodila standardima tradicionalne trgovine", smatra Pusićeva.

Prema njenim riječima, sa Crnatkom je razgovarala i o bilateralnim onosima, uključujući i saobraćajnu, energetsku i politiku prevencije i zaštite od poplava – temama od zajedničkog interesa.

Ona je ponovila da je unutrašnje uređenje BiH njena unutrašnja stvar.

Crnadak je rekao da su mehanizam koordinacije i borba protiv korupcije među prioritetima u BiH.

"Očigledno se očekuje, nakon prevelikog odugovlačenja sa formiranjem novog Savjeta ministara BiH, da brzo dođe do onoga što zovemo mehanizam koordinacije. Bez toga ne možemo dalje na putu pregovora i razgovora sa EU. Na najviše mjesto je stavljena borba protiv korupcije. To jeste ogroman problem za svakodnevni život i za nove investicije", istakao je Crnadak.

Govoređi o međusobnim trgovinskim odnosima BiH i Hrvatske, Crnadak je rekao da će se nastojati da proizvodi iz BiH što više i sa što manje restrikcija idu van, ne samo u Hrvatsku, nego i na druga tržišta.

"Teško možemo očekivati protekcije i gledanje kroz prste. Moramo nastojati da izvučemo maksimum za BiH iz onog što su naše obaveze", istakao je Crnadak.

Prema njegovom mišljenju, apsurdno je govoriti o tome da se BiH može nešto nametati kad je riječ o u njenom unutrašnjem uređenju.

"Doručak prijatelja BiH"

Ministar inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić informisala je danas u Sarajevu članove kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH o inicijativi Hrvatske da u ponedjeljak, 20. aprila, organizuje "Doručak prijatelja BiH".

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da će tokom sastanka biti riječi o napretku i daljim koracima koje BiH ima namjeru da preduzme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ističući važnu ulogu koju je Hrvatska imala u procesu uobličavanja i usvajanja nove evropske inicijative za BiH, Pusićeva je rekla da predstojeći sastanak predstavlja izuzetnu šansu da BiH bude stavljena u fokus svih članica EU, kome će, osim članova Predsjedništva BiH, prisustvovati 20 šefova diplomatije zemalja EU.

Prema njenim riječima, BiH ima ogromnu šansu da krene naprijed i treba da je iskoristi, u čemu će, kako je dodala, imati na raspolaganju svaku vrstu pomoći prijateljske Hrvatske, uključujući i stručnu i tehničku pomoć hrvatskih eksperata za pregovore sa EU.

Zahvalivši se za podršku i ulogu koju su Hrvatska i Pusićeva imali u kreiranju nove evropske inicijative za BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović naglasio je da su BiH u ovom trenutku potrebni odlučnija uloga međunarodne zajednice, odgovorne vlasti i konstruktivna opozicija da bi se stabilizovala politička situacija, deblokirao evropski put i popravilo ekonomsko stanje.

Džaferović je rekao da sve više političkih faktora u BiH shvata da je blokada evropskog puta šteta, a koraci naprijed na tom putu korist za sve u zemlji, te izrazio uvjerenje da će predstojeći sastanak najviših predstavnika vlasti u BiH sa šefovima diplomatije EU donijeti pozitivne rezultate.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto poručili su da je, osim rada na reformama i ispunjavanju evropskih standarda na planu ekonomije, jednako važno rješavati i goruća politička pitanja u BiH, kakva su ustavna ravnopravnost konstitutivnih naroda i pitanje izmjene izbornog zakonodavstva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić pozdravio je zainteresovanost i anagažman Hrvatske na pomoći BiH na evropskom putu, naglašavajući da je svima u BiH u interesu da se sa susjednim zemljama održavaju dobri odnosi i da se sarađuje na političkom i ekonomskom planu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE