• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golić: Hrvatska trebala da obavijesti BiH

Autor SRNA

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izjavila je da je Hrvatska bila dužna obavijestiti BiH i Srpsku da ima namjeru da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada blizu granice, ali to nije učinila.

"Nehumano je uopšte govoriti o skladištenju radioaktivnog otpada na lokaciji koja je udaljena samo 3,5 kilometra, a vazdušnom linijom još i manje, od centra opštine u kojoj živi 28.799 stanovnika", istakla je Golićeva.

Ona je za sutrašnje "Nezavisne novine" rekla da ne postoji nikakva argumentacija koja bi opravdala gradnju takvog odlagališta opasnog radioaktivnog otpada.

"Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske preduzelo je sve potrebne aktivnosti u vezi sa namjerom Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, na području opštine Dvor, realizuje projekat odlaganja radioaktivnog otpada", rekla je Golićeva.

Ona kaže da nadležne institucije insistiraju na tome da od Hrvatske, odnosno resornog

 ministarstva, dobiju sve relevantne informacije kako bi i Vlada Srpske, ali i zajedničke institucije BiH, mogle iskoristiti sve međunarodne mehanizme zaštite u ovakvim slučajevima.

"Odmah po saznanju da je Trgovska gora kod Dvora na Uni označena kao potencijalna lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, 8. aprila uputili smo dopis nadležnom ministarstvu Hrvatske, u kojem zahtijevamo relevantne informacije", kaže Golićeva i dodaje da je lično od resornog hrvatskog ministra Mihaela Zmajlovića zatražila određena pojašnjenja.

Iz Hrvatske su dobili obavještenje da je zahtjev Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske upućen u proceduru i očekuju odgovor.

"O svemu preduzetom sam obavijestila i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, te ministre u Savjetu ministara Mirka Šarovića i Igora Crnatka. Upozorila sam ih da navedene aktivnosti i te kako mogu imati uticaja na životnu sredinu i zdravlje stanovništva Srpske i BiH, te tražila da o ovom pitanju zauzmu stav i preduzmu korake iz njihove nadležnosti", kaže Golićeva.

Ona ističe da Srpsku i BiH u ovom slučaju štiti ESPOO konvencija UN o procjeni uticaja na životnu sredinu preko državnih granica, koju je BiH ratifikovala 2009. godine, a njena potpisnica je i Hrvatska još od 1996.

"Građanima Novog Grada i ostalih opština te regije poručujem da će u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dobiti najveću moguću podršku, te da nećemo dozvoliti da se na bilo koji način ugroze na prvom mjestu životi i zdravlje ljudi, a potom i životna sredina", rekla je Golićeva.

U slučaju da Hrvatska odabere Trgovsku goru kao lokaciju za skladištenje radioaktivnog otpada, iako bi kao članica EU morala ispuniti sve evropske standarde koji su propisani u ovakvim aktivnostima, Golićeva kaže da ova lokacija nikako ne može zadovoljiti te standarde.

"Prema našim preliminarnim saznanjima, gustina naseljenosti područja, kao jedan od parametara, ne zadovoljava te standarde, čime se ova lokacija automatski isključuje kao potencijalno odlagalište radioaktivnog otpada", rekla je Golićeva.

Ona je ponovila da je pismo koje se pojavilo u javnosti, koje je navodno napisala, a u kojem tvrdi da ne postoje rizici, klasičan falsifikat i podmetanje, koje ima sve primjese političkog obračuna.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE