• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez rješenja za medijske usluge i autorska prava

Autor SRNA

"BiH nekoliko godina ima zakonski okvir o autorskim pravima, ali problem je njegovo provođenje pošto nisu formirane kolektivne organizacije za ostvarivanje autorskih prava koje bi na zadovoljavajući način rješavale ova pitanja"

Pomoćnik direktora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Helena Mandić izjavila je da je uloga regulatornih tijela u zaštiti autorskih prava u pravilu ograničena, što je slučaj i u BiH.

"U ovoj oblasti često se odgovornim smatra RAK, koga i optužuju da neke stvari nisu na odgovarajući način riješene, ali je uloga RAK-a u ovom slučaju veoma ograničena", istakla je Mandićeva.

Prema njenim riječima, u zajedničke aktivnosti RAK-a i Savjeta ministara BiH spada preduzimanje razumnih mjera u oblasti zaštite autorskih prava, ali zakon dalje ne definiše šta su to razumne mjere i šta Agencija treba da radi, pa je primijenjena praksa da nosioci dozvola treba da imaju odgovarajuće ugovore.

"Kolektivne organizacije nisu formirane, pa s jedne strane firme koje se bave distribucijom nemaju s kim da potpišu ugovor, jer u BiH nema ovlaštene organizacije za to, zbog čega je jedan od ciljeva vidjeti na koji način rješavati te stvari u situaciji kada zakon nije proveden do kraja", rekla je Mandićeva.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi pitanje audio-vizuelnih medijskih usluga i autorskih prava smatra jako važnim za BiH i cijeli region.

Ona je navela da je prije nekoliko sedmica Savjet Evrope pokrenuo interent platformu za zaštitu novinara i pozvala medije u BiH da joj se priključe kako bi se promovisao značaj zaštite novinara i slobode govora.

Eksperti Savjeta Evrope iz domena autorskih prava i predstavnici RAK-a BiH predstavili su na konferenciji evropski regulatorni okvir o autorskim pravima i evropsku praksu, s posebnim naglaskom na ulogu regulatora.

Na konferenciji, koja je okupila predstavnike audio-vizuelnih medijskih usluga i distributere sadržaja u BiH, raspravljano je i o specifičnostima BiH s obzirom na nepostojanje kolektivne organizacije za ostvarivanje autorskih prava za audio-vizuelna djela.

Konferencija je organizovana u okviru regionalnog projekta "Promovisanje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u jugoistočnoj Evropi", koji finansira Kraljevina Norveška, a provodi Kancelarija Savjeta Evrope u BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE