• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitalni nacionalni interes na Deklaraciju

Autor SRNA

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

 Vitalni nacionalni interes na Deklaraciju Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

To je rekao Srni šef Kluba Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović je rekao da se Bošnjaci ne mogu prepoznati u 9. januaru - Danu Republike Srpske, te da je Ustavom Srpske propisano da su u Srpskoj ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali.

On je dodao da se Bošnjaci ne mogu prepoznati ni u vjerskim manifestacijama koje su karakteristične za taj dan.

Prema njegovim riječima, na nivou BiH je potrebno postići saglasnost i donijeti zakon koji bi regulisao pitanje praznika.

"NEPOTREBNO POKRETANJE VITALNOG INTERESA KLUBA BOŠNJAKA"

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović ocijenila je danas kao ispolitizovano funkcionisanje Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Stevanovićeva je rekla Srni da je bilo očekivano da ovaj klub pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Ističući da je funkcionisanje Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ispolitizovano, Stevanovićeva je podsjetila da je ovaj klub u prethodnom mandatu više puta "za sve i svašta" koristio mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Njihovo je pravo da pokreću mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ubijeđena sam da će to na sudu pasti", rekla Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Branislav Borenović ocijenio je da je ovo pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa pogrešno i da neće doprinijeti stabilizaciji prilika u Srpskoj i BiH.

On je rekao da je ovo pokušaj Kluba Bošnjaka da ospori nešto što je legitimno pravo stranaka iz Republike Srpske da reaguju na jednu nepotrebnu apelaciju u vezi Dana Republike Srpske.

"Vjerujem da će stav stranaka iz Republike Srpske potvrditi jedinstvo po ključnim političkim pitanjima u Srpskoj i BiH", rekao je Borenović Srni.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 17. aprila Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

U Deklaraciji se navodi da je osporavanje pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE