• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Turska će uvijek biti uz BiH"

Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Turske Mevlut Čavušoglu izrazili su danas u Sarajevu spremnost obje zemlje da se zajednički bore protiv terorizma.

Izražavajući saučešće porodici policajca poginulog prilikom nedavnog terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, te svim građanima BiH, Čavušoglu je rekao da će Turska biti uz BiH u borbi protiv terorizma, ali i na svim drugim poljima.

"Turska će uvijek biti tu i njena podrška neće izostati", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare i dodao da je Crnatku prenio izraze bliskosti, privrženosti i podrške svoje zemlje BiH.

Kao potvrdu dobrih odnosa, Čavušoglu je najavio da će u maju BiH posjetiti turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, te uputio Crnatku poziv da 13. i 14. maja u Antaliji, u Turskoj, prisustvuje sastanku ministara inostranih poslova zemalja NATO.

Turski ministar inostranih poslova rekao je da je izuzetno zadovoljan što u BiH vidi pozitivnu atmosferu nakon posljednjih izbora.

"Čvrsto vjerujem da je ona važna za sve što čeka BiH na njenom putu napretka, razvoja i evropskih integracija", dodao je Čavušoglu, naglasivši da BiH podržava BiH na putu ka EU i približavanja NATO-u.

Dvojica ministara inostranih poslova saglasili su se da BiH i Turska imaju dobre političke i ekonomske odnose, ali da ih je moguće dodatno unaprijediti, posebno da je moguće povećati nivo investicija.

"Razgovarano je o mogućnostima za nove turske investicije, posebno na polju infrastrukture - uz konstataciju da je potrebno da se poboljša tzv. biznis klima u BiH, što će biti zadatak novih vlasti", rekao je Crnadak novinarima.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku izražena je želja za nastavak tzv. trilaterale i u formatu Srbija - BiH - Turska, i u formatu Hrvatska - BiH - Turska, te dodao da postoji ideja da se održi sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici BiH, Turske, Hrvatske i Srbije.

Crnadak je najavio da će tokom skorašnje posjete predsjednika Turske biti popisana tri dodatna sporazuma između BiH i Turske, i istakao da će ta posjeta potvrditi dobru saradnju dvije zemlje.

Na sastanku je, dodao je Crnadak, razgovarano i o predsjedavanju BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope i prioritetima tog predsjedavanja, te o aktivnostima Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u BiH.

Čavušoglu je naveo da obim ekonomske saradnje BiH i Turske iznosi skoro pola milijarde dolara, a sa investicijama, kapitalom Zirat banke i projektima TIKA ta suma iznosi blizu milijardu dolara.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Edisa fazlic

nek je Neko rekao pravu stvar

MONDO REPORTAŽE