• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Izetbegović štiti radikalne islamiste

Autor SRNA

Ekspert za borbu protiv terorizma je izjavio da je policijska akcija "Ruben" izvedena na najvišem profesionalnom nivou i da ni po čemu nije ličila na operacije "Svjetlost", "Damask" i neke druge

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je akcijom "Ruben" pokazalo najviši stepen odgovornosti prema bezbjednosti i zaštiti svih građana, kao i da je u ovom trenutku jedina bezbjednosna agencija u BiH spremna da se uhvati u koštac sa terorističkom prijetnjom, ocijenio je ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević je rekao Srni da je ta akcija izvedena na najvišem profesionalnom nivou i da ni po čemu nije ličila na operacije "Svjetlost", "Damask" i neke druge.

"Upravo takav profesionalan odnos prema identifikovanim izvorima terorističke prijetnje uplašio je političke pokrovitelje terorizma u BiH, a prije svih Stranku demokratske akcije i Bakira Izetbegovića, koji su i dovodili islamiste u BiH tokom proteklog rata", istakao je Galijašević.

Hapšenje gomile naoružanih ekstremista, kaže Galijašević, samo SDA i Bakir Izetbegović mogu da nazivaju "hapšenjem Bošnjaka", te najavljuju da će im platiti i advokate, što će sigurno i uraditi.

"Bakir Izetbegović, koji se nalazi na visokoj poziciji u BiH, to otvoreno i najavljuje. Da je riječ o nekom drugom, posebno o nekome iz reda srpskog naroda, a ne o Bakiru Izetbegoviću, predstavnici međunarodne zajednici bi ga odmah sklonili sa političke scene. Ali, Evropa, koja i sama vodi borbu protiv terorizma, ćuti na takve istupe Izetbegovića", navodi Galijašević.

On je ocijenio da će SDA, osim plaćanja advokata, eksteremistima, vjerovatno, ponovo nabaviti i oružje i vojnu opremu koju im je MUP Srpske oduzeo.

Galijašević je dodao da Bakir Izetbegović istupa u javnosti kao da nije informisan da su u akciji "Ruben" uhapšena i privedena lica koja se već nekoliko godina nalaze u evidencijama bezbjednosnih agencija kao izvori terorističke prijetnje, da su neki od njih bili na ratištima Sirije, Iraka i Avganistana, da su naoružani i dovoljno fanatizovani i da su, nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, podigli nivo vlastite borbene gotovosti i pripremali nove napade na institucije Srpske.

"Bakir Izetbegović, Ramiz Salkić, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović lažu kada tvrde da neko hapsi Bošnjake i povratnike u Srpsku. Oni vrlo dobro znaju da su uhapšeni islamisti skloni terorizmu, naoružani, motivisani i fanatizovani, islamisti koji nemaju ni naciju ni državu. Njihova jedina država je njihov ideal svjetskog halifata - ludačke projekcije šerijatske države koja se prostire na dvije trećine zemljine kugle", naglasio je Galijašević.

On je podsjetio da su djelovanje ovih ekstremista u BiH osudili mnogi vodeći bošnjački intelektualci poput Muhameda Filipovića, Esada Durakovića, Mirsada Kebe, Nedžada Latića, Fahrudina Radončića, kao i da je čak i Haris Silajdžić našao riječi osude za nemir koji su ti islamisti izazvali u BiH i među Bošnjacima.

"Sjeme tog zla u BiH SDA je posijala još prvim izigravanjem Dejtonskog sporazuma, 10 dana nakon što je potpisan u Parizu, primajući u državljanstva BiH razne teroriste i strane borce kako bi spriječila njihovo Ustavom određeno protjerivanje iz BiH u roku od 30 dana", rekao je Galijašević.

On je naglasio da je SDA stvorila islamsko društvo i islamsku vlast u BiH, što je plan i zaostavština Bakirovog oca, Alije Izetbegovića.

"Mnoge terorističke organizacije su, uz pomoć Alije Izetbegovića i njegove SDA, napravile snažan prodor u bošnjačko društvo - u političke stranke, nevladine organizacije, Islamsku zajednicu, ali i u strukture političke moći u Sarajevu, posebno u obavještajno-bezbjednosni i pravosudni aparat zemlje", upozorio je Galijašević.

On navodi da je SDA svojim odnosom prema organizovanom kriminalu i terorizmu pokazala da ne misli na državu, da ne poštuje državne propise, da mrzi njene narode i da je glavni krivac za ružne identifikacije cijelokupnog bošnjačkog naroda sa terorizmom i ekstremizmom.

Galijašević je upozorio da ekstremistička hobotnica u BiH raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji.

"Iako su ova lica poznata bezbjednosnim agencijama u BiH, oni su do sada bili zaštićeni u svakom smislu tako da su nesmetano stvorili najveći islamistički pokret u Evropi sa više od 100.000 pripadnika, poznat pod imenom 'Vehabijski pokret", rekao je Galijašević.

Najjače oružje vehabija, ocjenjuje Galijašević, nije puška, poput one koju je nosio Nerdin Ibrić, ni bombe, ni automatske puške koje je MUP Srpske pronašao u njihovom posjedu, već oružje kojim ubijaju mozak, dušu i vjerska osjećanja ljudi u svijetu - ružna i zlokobna interpretacija islama.

On je dodao da mnogi zavedeni mladići ginu pod pritiskom te ideologije koja sebe predstavlja kao vjeru, kao islam.

Prema njegovim riječima, nisu svi pripadnici tog pokreta teroristi, ali svi poznati teroristi u BiH dolaze, isključivo, iz tog pokreta.

"Ova lica su potpuno nesmetano na području BiH osnivala preduzeća i nevladine organizacije, a onda u njihovo ime kupovali kuće, zgrade, a potom i cijela naselja da bi u njima nastanili fanatizovanu armiju svojih sljedbenika - vojsku budućeg ratnog konflikta", naveo je Galijašević.

On je naglasio da u Evropi ne postoji država koja bi na svom tlu tolerisala vanustavni život u pojedinim naseljima, osim BiH.

"Ta ekstremistička naselja kao presedan u cijeloj Evropi kompromituju Bošnjake i od jednog tolerantnog evropskog naroda prave taoca islamističkog ludila. Ta naselja su, u stvari, klasične vojne baze i male islamske države. U BiH te islamističke baze se nalaze sa obje strane entitetske granice, na takozvanim linijama razgraničenja", rekao je Galijašević.

On napominje da su u javnosti poznata cijela naselja koja funkcionišu potpuno van ustavnog poretka BiH, po strogim islamskim pravilima - Gornja Maoča /između Srebrenika i Tuzle/, Gornja Dubnica /kod Kalesije/, Donja Bočinja /između Maglaja i Zavidovića/ i Ošve /između Maglaja i Tešnja/, kao i dijelovi naselja Kamenica /kod Teslića/, Sjenina Rijeka /između Modriče i Doboja/, Mehurići kod Travnika, Kamenica kod Teslića, Šerići /Zenica/, Podbriježje i Željezno Polje kod Zenice...

Galijašević je ocijenio da je prava borba protiv terorizma trebalo davno da počne kao otpor samog društva, da bude nastavljena u bezbjednosnim agencijama i završavana u pravosudnim institucijama.

"Nakon posljednjih sinhronizovanih i paničnih istupa Izetbegovića, Salkića, Mehmedovića, Ahmetovića, valjda je svima postalo jasno da bošnjačka politička elita, predvođena SDA, koja drži pod kontrolom i bezbjednosne agencije i pravosudne institucije u BiH, nije za borbu protiv terorizma. Ta ista elita dovela je te ekstremiste u BiH, oni su im dali državljanstvo i oni ih danas i štite", rekao je Galijašević.

On je ocijenio da, nakon terorističkih napada i aktivnih prijetnji institucijama Republike Srpske, više niko nema pravo da okreće glavu od problema koji evidentno postoji u BiH i koji je neophodno rješavati.

"U ovim složenim trenucima, kada je Srpska napadnuta od terorista i kada je napadnuta jedina garancija bezbjednog života u Srpskoj - MUP, cjelokupno društvo u Srpskoj i BiH mora da podrži ovu odlučnost i profesionalizam, upravo zato da bi građani bili bezbjedni", kaže Galijašević.

On je ocijenio da su svi građani BiH dužni da prepoznaju napore, hrabrost i stručnost MUP-a Republike Srpske i ministra Dragana Lukača u borbi protiv terorizma.

Prema njegovim riječima, najmanje što sada treba da se uradi jeste da se pruži podrška policiji Republike Srpske, koja je u ovom trenutku jedina u BiH spremna i odlučna da se uhvati u koštac sa terorističkom prijetnjom.

"Ali, sada ostaje i pitanje - šta rade i gdje su bezbjednosne agencije na nivou BiH, šta radi Savjet ministara BiH, pravosudne institucije BiH, šta radi aktuelna vlast u BiH u čijem sastavu su i partije iz Republike Srpske - SDS, PDP i NDP, čijim predstavnicima su puna usta navodne borbe protiv svih vidova kriminala? Ćute i čuvaju svoje i fotelje svog koalicionog partnera - SDA", ističe Galijašević.

Što se tiče njihove borbe protiv terorizma, kaže Galijašević, ona se sastoji u tome da po paničnom nalogu SDA zatraže hitne izvještaje da li je sve provedeno po zakonu i to od onih koji se jedini u BiH bore protiv tog zla - od MUP-a Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE