• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bulgartabak": Nema kršenja memorandma

Autor SRNA

Uprava Kompanije "Bulgartabak holding" iz Bugarske kategorično je odbacila sve tvrdnje o navodnom kršenju Memoranduma između ove kompanije i Republike Srpske.

Iz kompanije "Bullgartabak holding" tvrde da je krajem marta u Fabrici duvana Banjaluka bilo zaposleno više od 350 radnika, što je za 40 odsto više u odnosu na obaveze kompanije preuzete Memorandumom potpisanim sa Vladom Republike Srpske, dok je sanacija svih starih dugovanja u pogledu isplate plata i doprinosa za radnike u toku.

"Prošle godine obnovljeni su kolektivni ugovori o radu sa zaposlenima kompanije 'Bulgartabak holding', dok su sve strukturne promjene u pogledu kadrovske politike donesene strogo u skladu sa opredjeljenjima iznesenim u Memorandumu, i sa pravnim okvirom koji je na snazi u Republici Srpskoj", saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija "Bulgartabak holding", tvrde iz Uprave ove kompanije, je kroz Fabriku duvana Banjaluka u korist trezora Srpske uplatila više od 13 miliona KM, uključujući obaveze u iznosu od šest miliona KM naslijeđene od prethodnih vlasnika i više od milion KM kamata i kazni, u formi akciznih obaveza i PDV-a koje nisu platili prethodni vlasnici i prethodna uprava fabrike.

"Samo u prva tri mjeseca tekuće godine, kompanija je platila obaveze od 6,9 miliona KM, te do sada investirala više od pet miliona KM za obnovu materijala i tehničkih potrepština fabrike i za izgradnju novih proizvodnih dobara, a kao rezultat tih ulaganja samo u prva četiri mjeseca 2015. godine proizvedeno je i izvezeno više od 110 tona materijala, u sedam zemalja i na dva kontinenta, što je više za 50 odsto u odnosu na cjelokupni izvoz zabilježen 2014. godine", navodi se u saopštenju.

Uprava ove kompanije planira da u ovoj godini bude ostvarena rekordna proizvodnja od preko 700 tona, te da kompanija osigura pozicioniranje na četiri nova tržišta, uključujući i jedan novi kontinent.

"Planiran je i razvoj novog portfolija proizvoda sa bar šest novih proizvoda, kao i dalji rast kroz provjereni `Lafka` potrošački lanac, sa više od 30 postojećih lokacija", navodi se u saopštenju.

Uz sve ove napore, tvrde iz kompanije "Bulgartabak holding", Fabrika duvana Banjaluka je postala konkurentno preduzeće sa sve većim udjelom na tržištu i jasnom poslovnom perspektivom, doprinoseći pozitivnom ekonomskom razvoju Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine Memorandum o razumijevanju sa "Bulgartabakom" kojim se ova kompanija obavezuje da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, da će investirati u modernizaciju fabrike i početi proizvodnju prepoznatljivih brendova.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pošteno

Naduvavanje faktura kroz 'investicije' u stare mašine, lažno prikazivanje vrednosti zemljišta, otpuštanje radnika na prevaru, baza podataka je u Bugarskoj (a trebalo bi da je u Banja Luci) i podložna je promenama, u Ugovoru piše da za to zemljište BulgarTabac ima pravo na sve ove naduvane troškove naplatiti od Vlade RS...itd.

MONDO REPORTAŽE