• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro provjera uzoraka sa Trgovske gore

Autor SRNA

Agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH ispitaće uzorke vode, trave i zemlje na granici Hrvatske sa BiH kako bi se ustanovilo ima li radijacije u slivu Une.

 Uskoro provjera uzoraka sa Trgovske gore Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Direktor Agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević izjavio je da nema zvaničnih informacija da se na lokaciji Trgovska gora, na granici Hrvatske sa BiH, odlaže radioaktivni otpad, ali da će narednih dana biti uzeti uzorci vode iz Une, trave i zemlje.

Analiza, prema Dizdarevićevim riječima, treba da pokaže da li ti uzorci prelaze dozvoljene granice koje su regulisane pravilnikom Agencije o maksimalnim granicama radionuklida u životnoj sredini.

Dizdarević upozorava da su odlagališta za radioaktivni otpad, kakvo Hrvatska planira da napravi na Trgovskoj gori u opštini Dvor, trajnog karaktera.


"Problem može nastati ako Hrvatska ne bude htjela da odustane od te lokacije i ako je bude vidjela kao jedinu opciju", rekao je Dizdarević za sarajevsko "Oslobođenje".

On je dodao da bi povećana radiaktivnost tla značila da se tu više ništa ne smije saditi niti konzumirati meso ili mlijeko životinja sa tog područja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE