• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maciću 11 godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Autor SRNA

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Esu Macića na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u logoru Čelebići u opštini Konjic.

Macić je proglašen krivim za ubistvo Milorada Kuljanina, učešće u premlaćivanju Šćepe Gotovca, koji je nakon toga preminuo, te u još tri slučaja fizičkog zlostavljanja zarobljenika.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, saopšteno je iz Suda BiH.

Presudom Suda BiH od 15. novembra 2012. godine Macić je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 15 godina u koju je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Odlučujući o žalbi Macićevog branioca, Apelaciono vijeće Suda BiH je presudom od 13. juna 2013. godine žalbu djelimično uvažilo i izrečenu presudu preinačilo u odluci o kazni. Tada je Macić osuđen na 13 godina zatvora.

Postupajući po Macićevoj apelaciji, Ustavni sud BiH je 17. marta donio odluku kojom je djelimično usvojio predmetnu apelaciju, utvrdivši povredu određenih članova Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te ukinuo presudu Suda BiH od 13. juna 2013. godine u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona.

Postupajući u skladu sa obavezom koja proizlazi iz odluke Ustavnog suda BiH, a s ciljem njene što hitnije primjene, Apelaciono vijeće je 16. aprila održalo javnu sjednicu na kojoj su tužilac, osuđeni Macić i njegov branilac ostali kod svih navoda i prijedloga iz žalbe uložene protiv prvostepene presude.

Apelaciono vijeće donijelo je novu odluku da bi otklonilo povredu utvrđenu odlukom Ustavnog suda koja je obavezujuća za ovaj sud, i to po hitnom postupku kako je to naloženo.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE