• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klub poslanika SNSD-a ponovo napustio sjednicu

Autor SRNA

Članovi Kluba poslanika SNSD-a napustitili su i današnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici SNSD-a napustili su sjednicu nakon što nisu podržane inicijative poslanika ove stranke Nikole Špirića i Staše Košarca za dopunu dnevnog reda sjednice.

Špirić je predložio da u dnevni red bude uvršten izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, ocijenivši da se jučerašnjim zaključkom Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma da se uz ranije zatraženu informaciju Savjeta ministara o napadu u Zvorniku zatraži informacija i svih policijskih agencija o terorističkom napadu i akciji "RUben" koja je potom uslijedila u Republici Srpskoj šalje loša poruka.

"Traženjem zbirnih izvještaja prijeti opasnost da ova institucija preraste u kolijevku za njegovanje terorizma i terorističkih akcija", rekao je Špirić, obrazlažući svoj prijedlog.

On je istakao da osuda terorizma traži politički konsenzus, a da se odlaganjem rasprave i traženjem zbirnih izvještaja onima koji se bave terorizmom šalje poruka da se nastave baviti time.

"Danas je trebalo da parlament ima izvještaj i da obavi raspravu o ovom problemu", zaključio je Špirić.

Navedenom prijedlogu on je dodao i prijedlog da se sa dnevnog reda skine zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, ističući da pri izradi ovog zakona nisu prihvaćene primjedbe Republike Srpske i da se predloženim izmjenama i dopunama vrši prenos nadležnosti na BiH.

O ovom Špirićevom prijedlogu nije glasano, jer je navedena tačka dnevnog reda obavezna i nije moguće da bude skinuta.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac obnovio je stari zahtjev poslanika ove stranke i DNS-a u Predstavničkom domu da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovog doma Šefika DŽaferovića.

Podsjećajući da je u više navrata javnost informisana o razlozima za DŽaferovićevu smjenu, Košarac je rekao da članovi Kluba poslanika SNSD-a imaju obavezu da traže njegovu odgovornost zato što tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

"Imamo pritisak i nevladinog sektora koji izražavaju nezadovoljstvo što je DŽaferović predsjedavajući", dodao je Košarac.

Kao razloge za uvrštavanje ove tačke u dnevni red, Košarac je naveo i kredibilne optužbe da je DŽaferović učestvovao u protivustavnim i protivdejtonskim aktivnostima dodjeljivanja državljanstava stranim borcima afro-azijskog porijekla, odnosno stvaranju uslova za njihov ostanak u BiH, a time ostanak i širenje radikalne vjeske ideologije koja danas predstavlja najveću bezbjednosnu prijetnju BiH i šire.

Košarac je istakao da se potreba rasprave o ovom pitanju posebno nameće imajući u vidu bezočni teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je nazvao napadom na institucije Republike Srpske i dejtonsku BiH.

Špirićev zahtjev da se raspravlja o terorističkom napadu u Zvorniku nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika iz Federacije BiH, zbog čega je upućen Kolegijumu na usaglašavanje, dok je Košarčev prijedlog odbijen.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE