• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Region može postići mnogo više

Autor Anadolija

"Cijeli region zajedno može postići mnogo veći napredak i uspjehe", izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na otvaranju Šestog međunarodnog Sarajevo biznis foruma

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u obraćanju na otvorenju Šeste međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF), koja se održava pod motom "One region, one economy", izjavio da cijeli region zajedno može postići mnogo veći napredak i uspjehe, javlja Anadolu Agency (AA).

"Jako sam ponosan što imamo ovako veliki broj zvaničnika na visokom nivou iz različitih zemalja. Posebno mi je drago što je na Forumu prisutan premijer Srbije Aleksandar Vučić i što imamo prisustvo Srbije na ovom nivou, i što BiH i Srbija žele da ovu regiju promovišu kao jednu regiju", rekao je Ivanić.

Istakao je da region zajedničkim djelovanjem može lakše privući pažnju stranih investitora.

"Svi smo mi relativno male i ne tako primamljive zemlje za ulagače. Samo zajedno možemo privući pažnju ovoj regiji i možemo biti atraktivni za ulagače. Cijela regija posebno može ponuditi raznolikost turističkih potencijala. Regija ima dovoljno stručnosti da bi iskoristili naše potencijale. Ekonomski razvoj je najbitnija tema za cjeloživotno učenje i zbog toga možemo imati mnogo bolje privrede", rekao je Ivanić.

Na kraju je napomenuo da region može velikim naporima i posvećenošću prevazići sve prepreke s kojima se suočava.

"Privlačenje studenata ovoj regiji može imati pozitivan učinak na poboljšanje privatnog sektora. Zajedničkim djelovanjem i tako što ćemo biti nezavisni kao regija, želim da zajedno djelujemo i napredujemo kako bi mogli prevazići sve prepreke koje nam stoje na putu za sve nas koji živimo u ovoj regiji", istakao je Ivanić.

Šesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, gdje je poručeno da je SBF postao jedan od najvažnjih ekonomskih događaja u regionu.

Forumu, osim domaćih zvaničnika, prisustvuju i ugledni svjetski zvaničnici među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, zamjenik premijera Republike Turske Ali Babacan, predsjednik Islamske privredne i industrijske komore šeik Saleh Kamel, nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik i član Upravnog odbora "National International Holding Company" iz Kuvajta Abdulvahab Alvazan, predsjednik Bušnak grupe iz Saudijske Arabije Adil Bušnak i predsjednik Azijsko-arapske privredne komore Krišna Kumar.

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI), poželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što BBI može biti domaćin SBF-a u Sarajevu. Zahvalio se Predsjedništvu BiH na pokroviteljstvu ove manifestacije. Istakao je da ove godine imaju gotovo 900 registrovanih gostiju i oko 300 akreditovanih novinara iz cijelog svijeta.

"SBF je puno toga postigao u posljednjih nekoliko godina. Mi smo omogućili platforme kako bi se ljudi licem u lice mogli umrežavati", kazao je Bukvić.

Organizatori su ranije naveli da će ovogodišnji Sarajevo Business Forum staviti u fokus cijeli region, promovišući viziju regiona kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, centra informacionih tehnologija, edukacije za strane studente, te razvoja turizma.

SBF organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB), a i ove godine ima za cilj jačanje privredne saradnje i privlačenje međunarodnih ulaganja u Jugoistočnu Evropu.

Tokom prethodnih pet godina, SBF je ugostio više od hiljadu investitora iz više od 30 zemalja, a predstavljeno je više od 300 projekata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE