• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj političke krize u FBiH

Autor SRNA

Željko Komšić, lider DF-a, nakon današnjeg sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, potredsjednikom SDA i Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH kazao je da postignut dogovor za deblokadu rada Vlade FBiH.

Predsjednik DF-a Željko Komišić izjavio je nakon današnjeg sastanka sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem i liderom HDZ-za BiH Draganom Čovićem da je postignut dogovor da će se u firmama koje su u vlasništvu Federacije BiH (FBiH), a negativno posluju, ići u smjenu upravljačkih struktura.Komšić je pojasnio da će to biti rađeno u turnusima i da će na narednoj sjednici federalne Vlade, za koju očekuje da bi mogla da bude održana u četvrtak ili petak, 21. ili 22. maja, biti utvrđeno koji su najveći gubitaši.

On je rekao novinarima da je dogovoreno da poslovanje tih firmi provjere finansijska policija i drugi istražni organi, poput Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i tužilaštva.

Odgovarajući na pitanje da li će prva firma biti "Aluminij" iz Mostara, Komšić je rekao da će biti pet ili šest firmi među kojima je i ta kompanija, ali i određene firme iz namjenske industrije.

Komšić je rekao da je zadovoljan onim što je dogovoreno i da DF interesuje kako je došlo do gubitaka u tim firmama.

Prema njegovim riječima, sve firme koje su negativno poslovale biće predmet rada ovih organa i smjena upravnih i nadzornih odbora.

"Paralelno s tim idu konkursne procedure, koje su već otvorene, za imenovanja nadzornih odbora. Imate slučaj kod `Elektroprvirede HZHB`, kod koje je završena konkursna procedura i treba ići u redovna imenovanja upravljačkih struktura", naveo je Komšić.

On je pojasnio da se ne može ići u smjenu uprave "Aluminija" jer Vlada FBiH nije većinski vlasnik, odnosno ima udio od samo 44 odsto.

Na pitanje kada bi kompletan proces mogao biti završen, Komšić je rekao da ostaje da se vidi koliko ima tih firmi jer trenutno postoji pregled za samo za određeni broj.

"Imamo firme koje su u većinskom vlasništvu FBiH i onih koji su dijelom u njenom vlasništvu, kao što je `Aluminij`, zbog čega je nemoguće izvršiti smjenu direktora i izvršnog direktora, ali je moguća smjena članova Nadzornog odbora", pojasnio je Komšić.

O rješavanju krize u FBiH juče su razgovarali Izetbegović i Čović, koji je rekao da očekuje da će za dva ili tri dana biti zakazana sjednica Vlade FBiH i imenovani ljudi u nadzorne odbore, čime će biti razriješeno pitanje blokade rada federalne Vlade.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE