• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Grad: Za sada nema štetnog zračenja

Autor SRNA

Načelnica opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je da, za sada, nema podataka o povećanom nivou radioaktivnog zračenja na području ove opštine.

 Novi Grad: Za sada nema štetnog zračenja  Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Rajilićeva je navela da se redovno obavljaju mjerenja zračenja u vazduhu i da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske dalo opštini jedan uređaj za mjerenje na revers do kraja ove godine.

"Za mjerenja je zadužena služba Civile zaštite i, ako se desi da zračenje bude veće od uobičajenih vrijednosti, imaćemo podatke", rekla je Rajilićeva Srni.

Mjerenja brzine doze gama zračenja početkom maja su u Novom Gradu obavili predstavnici Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH i Centra za zaštitu od zračenja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a rezultati su pokazali da na području opštine nema radioaktivnog zračenja.

Mjerenja su vršena na zahtjev Vlade Republike Srpske i opštine Novi Grad zbog informacija da se u susjednoj opštini Dvor u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa BiH, odlaže readioaktivni otpad.

U Novom Gradu je ranije instalisana jedna od šest mjernih stanica u Srpskoj, ali ona nije u funkciji.

Hrvatski Sabor je 17. oktobra prošle godine donio Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, a opština Dvor je 30. marta ove godine od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu bezbjednost dobila dopis da učestvuje u procesu izbora lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Lokacija je u neposrednoj blizini izvorišta Mlakve u opštini Novi Grad.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

Ne mogu nikako da vjerujem da su ljudi iz Novog Grada do te mjere naivni da to prevazilazi sve granice. To sto nema povecanog zracenja ne znaci uopste da se u Dvoru ne odlaze otpad. A kad ne daj Boze dodje do zracenja, bice zauvjek kasno za svaku reakciju. Trazite od Hrvatske da vam da uvid u to skladiste da se vidi da li se tamo odlaze otpad ili ne, ne vjerujte im nista unaprijed. A ako ne budu dozvolili da se pogleda objekat gdje bi trebalo da se odlaze otpad, odmah bez cekanja treba ici na arbitrazu, tuziti ih i traziti veliku odstetu. Neka nose taj otpad u Zagreb, sto dalje od BiH granice.

MONDO REPORTAŽE