• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer poziva DF da se vrati u Vladu FBiH

Autor SRNA

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je ministre iz Demokratskog fronta, koji danas nisu prisustvovali sjednici Vlade, da se vrate i učestvuju u njenom konstruktivnom radu.

Novalić je rekao da je začuđen da u periodu u kojem se moraju pokrenuti reforme, "a u koje se svi zaklinju", ministri DF-a ne prisustvuju tematskoj sjednici na kojoj se o tome govorilo.

"To je prava šteta i ne mogu procijeniti kako će naš partner u vlasti objasniti današnje neprisustvovanje na sjednici koja ni po čemu nije bila problematična iz ugla naše nesloge", izjavio je Novalić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On smatra da je pitanje DF-a jednako teško kao i pitanje HDZ-a BiH prije nekoliko sedmica i proizvodi isti efekt.

"HDZ BiH smo nekako vratili i ja se nadam da će se i DF vratiti. Ja ih stvarno pozivam da se vrate konstruktivnom radu i reformama", rekao je Novalić.

Novalić je istakao da on neće, niti može smijeniti ministre DF-a jer ih on nije ni doveo u Vladu.

To, kako je rekao, može učiniti njihov šef stranke, dodajući da je smjena ministara stvar politike, odnosno koalicije.

"Biće interesantno pitanje dolaze li oni na posao i zašto je neko plaćen ako ne dolazi. Ali, ovo je za sada sporedno pitanje, a glavno je da stvarno tog partnera vratimo u vlast, jer je to najbezbolnije i najjeftinije rješenje", naglasio je Novalić.

Prema njegovim riječima, Vlada razgovara sa DF-om, ali da je centar odlučivanja negdje pomjeren izvan Vlade.

"Problem je šta je u ovom trenutku DF, odnosno šta je on od samog početka. Ako to nije ovo što treba da radimo, ako nije ono oko čega se složio Vašington, šta je to drugo oko čega treba da se složimo", zapitao je Novalić.

Prema njegovim riječima, do kašnjenja u provođenju reformi donekle jer došlo zbog neusaglašenosti reformske agende za BiH, navodeći da su u većini reformskih poteza prinuđeni na tehničku i finansijsku pomoć međunarodne zajednice.

"U javnosti izgleda da mi apstiniramo od reformi, što nije tačno. Na tome smo puno radili, razrađene su sve radnje i prvih osam mjera će ići već od sljedeće sedmice", rekao je federalni premijer.

On je napomenuo da je federalna Vlada danas prva u BiH dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za BiH, koja je na tragu britansko-njemačke inicijative, te da je njega ovlastila da u četvrtak, 11. juna, potpiše taj dokument.

Novalić je rekao da Vlada Republike Srpske "ima neke naknadne prijedloge oko poboljšanja likvidnosti budžeta koji je ugrožen u oba entiteta".

"Legitimno je pravo Vlade Republike Srpske da nešto doda. Ja nisam siguran hoće li to proći kod Evropske unije, a to što su oni napravili četiri, pet primjedbi, za nas nije problematično", naveo je Novalić.

On je rekao da FBiH ne izvršava svoje finansijske obaveze, te podsjetio da je od prošle Vlade naslijedila manjak od 178 miliona KM, a zbog izostanka četvrte tranše Međunarodnog monetarnog fonda, manjak u prihodima od 244 miliona KM.

"Prema Zakonu o izvršenju budžeta, konzumiramo prvu zaštitnu mjeru - moratorijum na generisanje novih obaveza koji traje 45 dana", rekao je Novalić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE