• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlast u RS ne prihvata rezoluciju o Srebrenici

Autor SRNA

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, koju čine SNSD, DNS i SP, smatra neprihvatljivom rezoluciju o Srebrenici, koja je na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a - Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potvrdili su novinarima nakon današnjeg sastanka u Banjaluci da poslanici SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH neće prisustvovati raspravi o rezoluciji o Srebrenici.

Oni su naveli da će poslanici SNSD-a i DNS-a prisustvovati glasanju i izjasniti se protiv predložene rezolucije o Srebrenici.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić nije spriječio da u dnevni red današnje sjednice ovog doma bude uvrštena rezolucija o Srebrenici.

On je napomenuo da je na proširenom Kolegijumu Predstavničkog doma parlamenta BiH predstavnik SDS-a glasao za uvrštavanje rezolucije o Srebrenici u dnevni red.

"Ipak, imajući u vidu ciljeve koji se time žele nametnuti nama ovdje, uz jasno saznanje i raniji dogovor sa SDS-om, vjerujem da ta tačka neće biti usvojena. Očigledno je da je arogancija predlagača kojom pokušava da tu tačku održi na dnevnom redu apsolutno ignorisanje naših poznatih stavova", dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je vladajuća koalicija u Srpskoj protiv ove rezolucije i da će poslanici SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH glasati protiv nje.

"Nažalost ta tačka dnevnog reda nije zaustavljena na Kolegijumu Predstavničkog doma parlamenta BiH, kao što je bilo ranijih godina. Protiv uvrštavanja ove tačke glasao je šef Kluba poslanika SNSD-a i DNS-a u ovom domu Staša Košarac", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, poslanici SNSD-a i DNS-a će, uprkos činjenici da ne učestvuju u raspravi u parlamentu BiH, zbog slučaja "Džaferović", prisustvovati glasanju o navedenoj rezoluciji.

"Apsurd je da ovakvom tačkom dnevnog reda rukovodi Šefik DŽaferović, kao predsjedavajći Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji se suočava sa optužbama za upletenost i prikrivanje zločina nad Srbima", kaže Dodik.

On je napomenuo da SNSD i DNS ne žele napraviti nijedan proceduralni propust pa da eventualno bude usvojena navedena rezolucija. "Zbog toga će naši poslanici učestvovati u glasanju, ali neće u raspravi", kaže Dodik.

Dodik je poručio da neće biti podržana ni rezolucija o Srebrenici koju je Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je danas da je razočaran odnosom SDS-a, PDP-a i NDP-a, koji su prihvatili da u Predstavničkom domu parlamenta BiH u raspravu uđe rezolucija o Srebrenici, te istakao da je glasanje o tom dokumentu suštinsko pitanje za Republiku Srpsku.

"To je nešto drugačije od onoga što oni pričaju i kako se žele predstaviti građanima", rekao je Pavić.

On je istakao da su vladajući koalicioni partneri u Srpskoj na današnjem sastanku u Banjaluci bili jednoglasni u vezi sa svim pitanjima.

"Ovo su bitna pitanja za Srpsku, a neki ih misle `prelomiti` kroz političku ujudurmu koja se vodi o broju poslanika i raspravi o tome šta je ko rekao", istakao je Pavić.

On je naglasio da je reformska agenda u BiH došla iznenada, a rokovi za izjašnjavanje o nizu krupnih stvari veoma su kratki.

"Predsjednik Dodik je iznio jedan stav o privatizaciji elektroprivrede, ali tamo ima i reforma javne uprave, policije, pravosuđa - stvari koje se ne mogu staviti u usta nama koji smo potpisali izjavu, a u kojoj te stvari nisu bile navedene", istakao je Pavić.

On je naglasio da se u reformsku agendu unose neke stvari bez volje potpisnika kako bi se vršio pritisak da se to i potpiše.

Dodik, Pavić i Đokić su izjavili da je na današnjem sastanku bilo riječi i o aktuelnoj situaciji u Srpskoj, navodeći da imaju skupštinsku većinu, a da opozicija u ovom trenutku nema više od 36 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković, šef poslaničkog kluba SP-a Slobodan Protić, potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović, kao i predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE