• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica postaje distrikt?

Autor SRNA

Najveće zapadne sile planiraju da predstojeće obilježavanje 20 godina od ratnih dešavanja u Srebrenici iskoriste da taj grad odvoje od RS, odnosno da dobije status distrikta, piše "Blic".

Paralelno sa najavljenim rezolucijama o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN i u Kongresu SAD, kao i sa sve većim prijetnjama da što više smanje nadležnosti Srpske, zapadne zemlje planiraju da pokrenu inicijativu da ta opština dobije specijalni status.

"Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banjaluke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tokom rata tu bila zaštićena zona UN", rekao je sagovornik lista iz Vlade Srbije.

On podsjeća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke partije još 2007. godine da bi Banjaluka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je za "Blic" da je ta ideja vrlo opasna."Nikakvu zvaničnu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna, jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH", rekao je Crnadak.

U nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, koja bi 7. jula trebalo da bude razmatrana u Savjetu bezbjednosti UN, najoštrije se osuđuju sva kršenja ljudskih prava i zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava, "genocid" u Srebrenici, te svako njegovo poricanje.

U tekstu rezolucije, koji su objavile "Večernje novosti" i "Politika", članice UN se pozivaju da budućim generacijama "usade lekcije" iz prošlosti, odnosno apeluje na zemlje da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.

U preambuli se navodi tvrdnja da su "desetine hiljada žena, djevojaka, ljudi i dječaka bili

 žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu".

"Politika" izdvaja da se u nacrtu rezolucije, koji ima 13 tačaka i četiri strane, 35 puta pominje riječ "genocid", a samo tri puta pomirenje.

U uvodnom dijelu se podsjeća na hašku presudu generalu Radislavu Krstiću iz 2004. godine da se "u Srebrenici desio genocid" i da je istu kvalifikaciju za zločine u tom gradu dao i Međunarodni sud pravde 2007. godine.

U četvrtoj tački se izražava saosjećanje za žrtve na svim stranama u sukobu u BiH, kao i za njihove porodice, i poziva države članice da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

Naglašava se suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, prihvatanju djela iz prošlosti svih strana u sukobu i posvećanosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje bezbjednosti, stabilnosti i prospreriteta, kako u BiH, tako i u širem reginu, a s tim ciljem pozdravlja nedavni sporazum parlamenta i političkih lidera BiH o ambicioznom programu reformi, koji uključuje posvećenost mjerama da se ubrza proces pomirenja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mina

da se nebi srbi pitali

Gz

Hoces reci ukida se RS bez pristanka Srba. Mislim da nece moci.

MONDO REPORTAŽE