• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ukinuti odluku o poskupljenju struje

Autor SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik založio se za ukidanje odluke o poskupljenju struje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bi odluku o poskupljenju struje trebalo ukinuti, donijeti novi zakon o električnoj energiji koji je već u formi prijedloga i izabrati nove članove Regulatorne agencije jer je sadašnjim istekao mandat, i tek onda staviti na dnevni red odluku o cijeni električne energije.

Dodik je naglasio da treba imati u vidu da je Srpske u fazi prilagođavanja novim standardima i novim pravilima liberalizacije tržišta električne energije, da je cijeli elektro sistem Srpske opterećen izdvajanjima za solidarne potrebe u vezi sa prošlogodišnjim poplavama, te da se vodilo računa da se eventualno poskupljenje ne desi u dramatično velikom obimu.

Prema njegovim riječima, Srpska godinama unazad ima najjeftini struju u regionu, a i eventualnim poskupljenjem koje je predloženo ta cijena bi ostala najniža u regionu.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da je prosječno domaćinstvo u Srpskoj trošilo oko 31 KM za potrošnju električne energije, a da bi, prema sada predloženom rješenju, to iznosilo oko 35 KM, dok se za korišćenje mobilnog telefona po korisniku, a kojih je više u jednom domaćinstvu, izdvaja oko 60 KM mjesečno.

Predsjednik Srpske je rekao da vlasti treba da pomognu onima koji su ugroženi padom standarda i podsjetio da je Vlada uvijek imala svoj program subvencija i pomoći onima koji su najugroženiji u tom sistemu, ali i da građani moraju da razumiju da je u pitanju održivost jednog cijelog sistema.

"Ne mogu da vjerujem da su neki bili skloni da prave toliku galamu u vezi sa najavom povećanja cijene električne energije koje je minimalno i koje u suštini jeste prilagođavanje", rekao je Dodik.

On je podsjetio da se i cijena električne energije u Brčkom držala na istom nivou zahvaljujući Srpskoj, dok je u Federaciji BiH i "Elektroprivredni Herceg-Bosne" nekoliko desetina puta veća nego u Srpskoj.

STABILNA SKUPŠTINSKA VEĆINA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se tokom zasjedanja Narodne skupštine Srpske, koje je u toku, pokazati stabilnost rada skupštinske većine, te da ne postoji nijedan problem u radu samog parlamenta.

"Ono što mi moramo da radimo jeste jačanje naših institucija i mi to i činimo. A narod mora da zna da je ova vlast posvećena interesima Republike Srpske i da su mnoge iskazane ocjene o nama laž i neistina i pokušaj destabilizacije Srpske", rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je naglasio da aktuelna vlast radi na tome da Srpska bude stabilna i posvećena reformama, ali takvima da kroz njih ne izgubi svoju autonomiju.

Dodik je dodao da će tokom zasjedanja biti "različitih ocjena od opozicije", ali da je "njihova nervoza sve veća, a njihov broj sve manji".

"Onaj ko raste i ko jača - on bi trebalo da bude zadovoljan i stabilan, a oni koji opadaju ili venu oni su u pravilu nervozni i prijete nekim vidovima destabilizacije i vanparlamentarne borbe", istakao je Dodik.

On je naglasio da ne vidi nijedan problem u tome da neko izađe na ulicu i protestuje u skladu sa zakonom.

RUSIJA OSTAJE UZ SRPSKU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Rusija i finansijski i politički ostaje čvrsto uz Republiku Srpsku, te da je to potvrđeno na najvišem nivou tokom njegove prošlonedjeljne posjete ovoj zemlji.

Dodik je naglasio da Srpska u kontinuitetu razgovara sa ruskom stranom u vezi sa finansijskom pomoći, o čemu je u Rusiji donesena politička odluka, ali su tehnički detalji usporili cijeli proces.

"Naravno da ako je u pitanju državni kredit, prema procedurama, moramo da imamo saglasnost parlamenta BiH što, vjerujemo, ne bi dobili, a ne želimo da u tom smislu blamiramo ni Rusiju ni nas. S toga, tražimo tehničku mogućnost kako bi po istim ili nešto malo povećanim kamatama, a koje ne bi bile veće od tri do tri i po odsto dobijemo taj kredit, pa se traže tehničke mogućnosti plasmana", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da je rezolucija o Srebrenici antisrpska i da oni ni ne misle da učestvuju u konsultacijama, te da će shodno svojim institucionalnim mogućnostima biti protiv i onemogućiti donošenje rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN.

PRIJEDLOG REFORMSKE AGENDE ISPOLITIZOVAN

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prijedlog reformske agende za BiH potpuno ispolitizovan dokument, te da se njime zloupotrebljava ranije potpisana i prihvaćena izjava političkih zvaničnika.

"Takozvana reformska agenda apsolutno ne odgovara nijednoj rečenici koja je izgovorena bilo gdje od predstavnika Republike Srpske", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da predstavnici Srpske nikada nisu razgovarali o privatizaciji "Elektroprivrede", niti o većoj integraciji bezbjednosnog sistema u BiH, a što bi, prema reformskoj agendi, vodilo u novu reformu policije.

On je istakao da je vrhunac svega da je Savjet ministara usvojio tu, takozvanu reformsku agendu, a da pri tom nije imao saglasnost niti je obavio konsultacije sa enetitetskim vlastima o pitanjima koja su u nadležnosti entiteta.

"Vjerujemo da je ta agenda napisana daleko od BiH i da je nekoliko ljudi, koji se ovdje dugo zadržavaju u ime međunarodne zajednice, sklono da sebi prave novu obavezu i dodatno angažovanje", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da cijela agenda ne odgovara BiH jer njene strukture nemaju volje i interesa da donose odgovarajuće mjere poput uvođenja diferencirane stope PDV-a.

"Da odgovara BiH, prva njena tačka bi sigurno morala da bude smanjenje stope PDV-a za one usluge i proizvode koji bitno utiče na standard posebno siromašnijeg dijela stanovništva", rekao je Dodik.

On je naglasio da se najviše može pomoći građanima smanjenjem stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, školski pribor, hranu za bebe i slično.

Suštinska odluka koju bi trebalo da donesu organi BiH, kaže Dodik, odnosi se i na uvođenje zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda u momentu dospjeća, što znači da ukoliko jagoda prispijeva na ovom području u ovo doba, ovih 60 dana ne bi trebalo da bude uvoza jagode.

Dodik je rekao da će se ogromna šteta desiti i aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer će BiH u fiskalnom sistemu izgubiti više od milijardu prihoda, ali da nema interesa da se ovo i ostala sporna pitanja riješe.

"Ako bi htjelo da se ide u reforme koje su dobre za BiH onda bi moralo da se postavi pitanje - kako je moguće da EU putem svoje Centralne banke svaki mjesec štampa 60 milijardi evra bez pokrića, što u predviđenom periodu iznosi 1.200 milijardi evra, a ovdje živimo na bazi toga da je osnova za emisiju KM evro", rekao je Dodik, ističući da je apsurd u tome što BiH ima veći depozit evra nego što ima emisiju KM i to za pet odsto.

Dodik je rekao da tih pet odsto nominalno iznosi milijardu evra koje bi dobro došle za stabilizaciju finansijskih prilika i privrede.

U BANKU SRPSKE STIŽE 300 MILIONA EVRA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u utorak na pres konferenciji da će zapadni partner uložiti 300 miliona evra kapitala u Banku Srpske, što će pomoći RS da servisira svoje obaveze i smanji zavisnost od MMF-a.

Kako javlja novinar „Nezavisnih novina“, Dodik je rekao da reformska agenda koju forsira MMF nije dobra za BiH jer isključivo vodi računa o interesima stranaca zbog čega je važno da RS ostvari finansijsku nezavisnost.

Dodao je da će u narednom periodu finansijska institucija sa zapada dokapitalizovati 74 odsto vlasništva Banke Srpske sa 17 miliona evra.

Dodik je najavio da će početkom naredne sedmice održati konsultacije sa predstavnicima RS u zajedničkim organima i sa parlamentarnim strankama iz RS o rezoluciji Velike Britanije o Srebrenici za koju je rekao da je štetna i za interese Srba i RS.

Rekao je da će o istoj temi u petak riječi biti i na zejedničkoj sjednici vlada RS i Srbije.

Govoreći o najavljenom poskupljenju struje u RS, Dodik je rekao da je taj potez nužan iz više razloga, ali se složio da odluka bude suspendovana budući da je članovima Regulatorne komisije istekao mandat.

Rekao je da bi tu temu trebali razmotriti na nekoj od sjednica NSRS nakon usvajanja novog zakona o električnoj energiji, i nakon izbora novih članova regulatorne agencije.

Dodik je rekao da će BiH izgubiti preko milijardu maraka zbog stupanja Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje i kritikovao EU što, kako je rekao, štampa evro bez pokrića a od BiH traži da konvertibilna marka bude pokrivena evrima, s tim da bi i na tom osnovu BiH mogla odštampati dodatne dvije milijarde maraka jer, kako je objasnio, BiH ima milijardu evra više nego što je pokriveno markama.

Odgovarajući na pitanje o bošnjačkom jeziku u osnovnim školama u RS, Dodik je rekao da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik nazivaju bosanskim ali da nemaju pravo da nameću Srbima da taj jezik zovu bosanski.

Naime, objasnio je da sve što ima prefiks bosanski mora dobiti saglasnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Naveo je da Ruska Federacija nije odustala od kredita RS, dodajući da je politička odluka već donesena ali da se sada traže tehnički načini da se on sprovede.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

sanja

moje domacinstvo mjesecno trosi oko 100KM ljeti, a zimi i do 150KM za struju. ne grijemo se na struju i ne trosimo ni na sta specijalno: tv, racunar, svjetlo, sporet, frizider, bojler, masina za ves i sudje. nemam zamrzivac i klimu, koristim srednju tarifu. mob placam 5KM mjesecno, fiksni max 25. u domacinstvu zivimo muz, ja i nase 3. djece i buduci da radimo, skolujemo se i idemo u vrtic, ne budemo u kuci cijeli dan i samim tim ne trosimo struju. gdje to prosjecan potrosac trosi 31KM?

MONDO REPORTAŽE