• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doboj "okupan" minama

Autor SRNA

Doboj je sa oko 13,5 kilometara kvadratnih pod minama na prvom mjestu po zagađenosti minama u BiH, rekao je zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić.

 Doboj najzagađeniji minama Izvor: MONDO arhiva

Vasilić je u prisustvu predstavnika Ministarstva inostranih poslova Njemačke, te opštine Usora u FBiH posjetio danas dobojsko naselje Skipovac Donji, gdje Norveška narodna pomoć provodi proces deminiranja.

Norveška narodna pomoć planira da ove godine deminira 587.355 metara kvadratnih u mjesnim zajednicama Skipovac Donji, Suvo Polje, Makljenovac i Ularice, koje se nalaze na području Doboja i Usore.

Vasilić je ukazao da je teško obezbijediti sredstva za deminiranje, tako da je od 1997. godine na području grada deminirano svega oko 3,5 kilometara kvadratnih.

Realizacijom prijedloga njemačke vlade da na jednu KM iz dobojskog budžeta NJemačka obezbijedi tri, do sada je grad Doboj izdvojio 700.000 KM, a Vlada NJemačke 2.100.000 KM.

Predstavnik Odjeljenja za humanitarnu pomoć Matias Salomon Lur rekao je da je za deminiranje i tehničko izviđanje njemačka vlada obezbijedila po 500.000 evra Norveškoj narodnoj pomoći i međunarodnoj organizaciji Enhensing hjuman sekjuriti.

Regionalni direktor Norveške narodne pomoći za Jugoistočnu Evropu Darvin Lisica rekao je da je planirano da ove godine na području Doboja i Usore bude deminirano 587.355 metara kvadratnih.

Lisica je naveo da je sredstva od 500.000 evra obezbijedila Vlada NJemačke, dok je deset odsto predviđenog lokalnog učešća, zbog posljedica prošlogodišnjih poplava,obezbijedila Vlada Norveške.

Predsjednik Mjesne zajednice Skipovac Donji Milenko Blagojević rekao je da se na ovom području nalazi 60 domaćinstava sa 150 stanovnika, te da je bilo slučajeva povređivanja ljudi od mina i stradanja stoke.

Vlada Njemačke je od 2004. do kraja 2014. godine finansirala aktivnosti deminiranja koje je provodila Norveška narodna pomoća na 8.133.038 metara kvadratnih na 15 područja u BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE