• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Slučaj BiH može se nazvati uspjehom

Autor SRNA

"BiH je predsjedavanje Savjetom Evrope shvatila kao ozbiljan zadatak koji će ispunjavati sa najvećom odgovornošću i predanošću".

To je rekao danas u Strazburu predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obraćajući se Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U obraćanju povodom predsjedavanja BiH Savjetom Evrope, Ivanić je ocijenio da je situcija na zapadnom Balkanu danas mnogo bolja nego prije 20 godina, kada je bilo nezamislivo da BiH i Srbija istovremeno predsjedavaju Savjetom Evrope i OEBS-om, ključnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Ivanić je istakao da se "slučaj BiH može nazvati uspjehom i da se manje-više ide ka tome da BiH postane normalna zemlja".

"Učimo lekcije i načine kako prevazići izazove", rekao je Ivanić i dodao da je i međunarodna zajednica promijenila pristup.

Ivanić očekuje da će iduće sedmice biti usvojena reformska agenda, nakon čega slijedi akcioni plan za njeno provođenje i na kraju aplikacija za članstvo u EU.

On je naglasio da odgovor na aplikaciju neće biti pozitivan ukoliko ne bude riješeno pitanje provođenja odluke Suda za ljudska prava Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", što bi, kako očekuje, moglo da se desi do kraja 2017. godine.

Ivanić je ukazao da u BiH postoje tri viđenja budućnosti zemlje, o čemu nema dogovora, ističući da u ovom trenutku treba tražiti rješenje za pitanja koja se odnose na ekonomiju i realan život.

"Niko od mene ne može očekivati da prestanem biti Srbin. Ja sam Srbin, ali nastojim da stvorim klimu u kojoj se može doći do kompromisa", rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da politički lideri moraju da se bore protiv ekstremizma i da se ne može ingorisati pitanje stranih boraca.

On je izrazio očekivanje da bi do kraja godine mogli da budu objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH, koji ne bi trebalo da imaju nikakav uticaj na politički sistem zemlje.

"To je čisto tehničko pitanje, koje ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na politički život u BiH", dodao je Ivanić.

On je naglasio da Dejtonski mirovni sporazum pruža okvir, te da je ključ za uspjeh spremnost političara na kompromise i realna rješenja, uz "shvatanje strahova drugih naroda".

Odgovarajući na pitanje poslanika Josipa Juratovića da li će ove godine prisustvovati komemoraciji u Srebrenici, Ivanić je rekao da se odavanje počasti žrtvama politizuje i da neće biti dio toga.

"Ovaj put imamo krizu i moguće je potpuno odgađanje komemoracije zbog hapšenja Nasera Orića. Srebrenicu treba gledati kao odavanje počasti žrtvama, a ne kao političko pitanje. Ako se politizuje, kao što je to slučaj, to će biti mehanizam daljih podjela i neću biti dio toga", dodao je Ivanić.

On je podsjetio da je odao počast žrtvama prije 10 godina dok je obavljao funkciju ministra inostranih poslova BiH.

Predstavljajući Ivanića, predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser rekla je da sama funkcija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pokazuje kompleksnost zemlje i ukazuje na njenu raznolikost.

"Svi podržavamo evropsku budućnost BiH. Svi, takođe, očekujemo da bude provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Sejdić i Finci` ne zbog suda, već zbog dobrobiti svih građana BiH", rekla je Braserova.

Ivanić bi danas u Strazburu, između ostalog, trebalo simbolično da zasadi drvo i svečano otvori turistički štand BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE