• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Imamo alternativu za MMF

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ima alternativu za Međunarodni monetarni fond.

  "Ništa nismo ni očekivali od ove institucije. Ono što su oni cinično nazivali reformska agenda jeste pisanje novog ustava BiH i akata koji bi trebalo da zadrže strance ovdje da bi nešto proveli", rekao je Dodik novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da ova agenda nema veze sa poboljšanjem situacije u BiH i da su je pisali predstavnici EU u BiH, među kojima je Renco Davidi.

Prema njegovim riječima, ako je neko htio da poboljša situaciju u BiH, onda je morao da uradi nekoliko stvari na nivou institucija BiH.

"Prvo, trebalo je da bude usvojen set zakona da bi bila zaštićena domaća proizvodnja od najezde jeftinih količina mlijeka i drugih proizvoda iz EU", precizirao je Dodik.

On je naveo da je trebalo da bude uvedena diferencirana stopa PDV-a u BiH da bi osnovne životne namirnice, lijekovi, školski pribor i dječija odjeća bili na stopi od osam ili 10 odsto, a sva ostala roba i usluge na 21 ili 22 odsto.

"Nemoguće je preživjeti u uslovima u kojima EU štampa bez pokrića 60 milijardi evra, a KM je vezan za evro. Šta dobijamo time u BiH, šta će nam zemlja koja ne misli o tome i šta pričaju političari iz Sarajeva koji u suštini ništa dobro ne žele BiH", dodao je Dodik.

On je naveo da u depozitima BiH ima 500 miliona evra više nego što ima maraka u opticaju, te da je potrebno promijeniti zakon da bi BiH dobila vlastitu milijardu KM.

"Kada ovo govorim, onda se sve pokušava sprdnjom predstaviti u Sarajevu. Šta ćemo sa činjenicom da će u prvoj godini primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju svi nivoi vlasti u BiH izgubiti kumulativno milijardu KM prihoda i ko će to da nadoknadi?", upitao je Dodik.

On je rekao da se neko vježba nad BiH i da zbog toga ova zemlja nema šanse.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE