• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njih 25 u ime cijelog Predstavničkog doma?

Autori mondo.ba Autori SRNA

Britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici podržava 25 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su o tome obavijestili generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Iako Predstavnički dom broji 42 poslanika, među kojima su i članovi stranaka iz Republike Srpske koje su protiv britanskog prijedloga rezolucije, te uprkos tome što ne postoji odluka Predstavničkog doma o ovom pitanju, 25 poslanika navodi da "Predstavnički dom iskazuje poštovanje i razumijevanje prema inicijativi i nastojanjima Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, s ciljem usvajanja Rezolucije o genocidu nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici i širenja istine o ovom genocidu u skladu s presudom Međunarodnog suda pravde kao najvišeg pravnog organa UN".

Tih 25 od ukupno 42 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH su, uz pismo generalnom sekretaru UN, uputili šest zaključaka od kojih svaki počinje sa "Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH...".

Između ostalog, 25 poslanika, od ukupno 42 u Predstavničkom domu, navodi da ovaj dom izražava podršku britanskoj inicijativi, da "Predstavnički dom" poziva sve članice UN da "šire istinu o genocidu u Srebrenici", kao i da "Predstavnički dom" smatra da "priznanje genocida u Srebrenici, kao jedinog genocida koji se dogodio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja temelj pomirenja u BiH i na regionalnom planu" i da, u tom kontekstu, "inicijativa Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predstavlja važan doprinos u izgradnji trajnog mira i pomirenja u BiH i regionu".

U posljednjem zaključku se navodi da "Predstavnički dom", s ciljem izgradnje dobrosusjedskih odnosa, poziva zvaničnike i organe Srbije da, "napokon, priznaju međunarodnu odgovornost svojih državnih organa za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida onako kako je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde".

"U tom smislu, za budućnost regiona važno je da Srbija prekine politiku negiranja genocida u Srebrenici, kao i da iskaže nedvosmislenu namjeru da raskine s politikom kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida koja je, između ostalog, dovela do odluke Međunarodnog suda pravde koji je presudio da je Srbija jedina evropska državu koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila član 2. Konvencije o genocidu", navodi se u jednom od zaključaka dokumenta u koji je Srna imala uvid.

Pismo i zaključke su potpisali poslanici SDP-a BiH Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Saša Magazinović, SDA Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Safer Demirović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Hazim Rančić, Salko Sokolović, Senad Šepić, DF-a Damir Bećirović, Maja Gasal Vražalica, Mensura Beganović, Željko Komšić, Hanka Vajzović, SBB-a BiH Mirsad Đonlagić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Fehim Škaljić, HDZ-a 1990 Dijana Zelenika, BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.

CRNADAK: TO NIJE STAV BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je Srni da pismo 25 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome podržavaju britansku rezoluciju o Srebrenici ne može biti tretirano kao stav Parlamentarne skupštine BiH, niti kao stav BiH.

"Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su političke ličnosti koje imaju pravo na svoj stav, a pismo koje su uputili generalnom skerataru UN Ban Ki Munu je isključivo njihov lični stav", rekao je Crnadak.

On smatra da je britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici u izvornom obliku aposolutno neprihvatljiv, jer proširuje postojeće razlike i podjele u BiH.

"Pozivam još jednom sve članice Savjeta bezbjednosti UN i sve koji su na bilo koji način uključeni u javnu raspravu u vezi sa ovom rezolucijom da, ukoliko budu usvajali neku rezoluciju ili bilo kakakv dokument, to bude tekst koji je prihvatljiv za sve strane u BiH", rekao je Crnadak.

On ističe da bi svaka rezolucija koju bi odbacio jedan dio BiH bila štetna i imala bi loše posljedice po odnose u BiH.

PROTIV I BOSIĆ I KOŠARAC

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralmetnarne skupštine BiH Mladen Bosić preduzeo je korake kako bi se utvrdilo da li je pismo 25 poslanika upućeno generalnom sekretaru UN privatna inicijativa ili zvanični dokument u ime parlamenta BiH, što bi u tom slučaju bilo zloupotreba institucije.

"Već sam preduzeo korake da utvrdim da li je riječ o privatnoj inicijativi poslanika, na šta imaju pravo, ili je riječ o zavničnom dokumentu u ime Parlamentarne skupštine BiH, što bi bila zloupotreba parlamenta. Niti jedno tijelo Parlamentarne skupštine BiH nije donijelo odluku u tom smislu", rekao je Bosić Srni.

On ističe da nije problem ukoliko se utvrdi da je riječ o privatnoj peticiji i privatnom pismu poslanika.

Bosić je naglasio da će i mjere biti preduzete u zavisnosti od toga šta će ispitivanje ovog slučaja pokazati. "Ukoliko se pokaže da je zloupotrijebljen parlament tražićemo odgovornost onih koji su to učinili u privatne svrhe", istakao je Bosić.

On je dodao da i ostali, takođe, mogu napisati pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, ali da ne bi bilo dobro raditi "istu stvar kao i ovih 25 poslanika".

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je ogorčen neistinama i manipulacijama izrečenim u pismu koje je 25 poslanika ovog doma uputilo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, a koje se odnosi na njihovu podršku britanskoj rezoluciji o Srebrenici.

"Zgrožen sam očiglednom zloupotrebom pozicije poslanika i načinom na koji potpisnici tog pisma svjesno obmanjuju domaću i, pogotovo, svjetsku javnost, a posebno instituciju kakve su Ujedinjene nacije i generalni sekretar te organizacije Ban Ki Mun", rekao je Košarac.

On je dodao da je kompletnoj javnosti u Republici Srpskoj i BiH poznato da je Predstavnički dom prije dva dana, zahvaljujući glasovima srpskih poslanika, među kojima su bili i svi prisutni poslanici iz kluba SNSD-a, odbacio Prijedlog rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović.

"Predstavnički dom odbacio je na istoj sjednici i prijedlog poslanika Denisa Bećirovića da se raspravlja o prijedlogu britanske rezolucije o Srebrenici. Ovo znači da su potpisnici pisma bezočno slagali i izmanipulisali generalnog sekretara UN-a tvrdeći da Predstavnički dom parlamenta BiH iskazuje poštovanje i razumijevanje prema britanskoj rezoluciji", upozorio je Košarac.

On je dodao da je na sličan način, svjesnim širenjem neistina, stvorena i lažna slika o događajima u proteklom ratu, uključujući i tragične događaje u Srebrenici.

"Zbog toga Republika Srpska i njene institucije i danas traže da se u potpunosti istraže svi događaji u Srebrenici i Podrinju od 1992. do 1995. godine kako bi se otkrila puna istina, prestale sve laži i manipulacije žrtvama, a izvršioci zločina, koji imaju svoje ime i prezime, priveli pravdi", rekao je Košarac.

On je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića da, koristeći pozicije na kojima sjede, obavijeste generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna da je 25 poslanika iz Predstavničkog doma pokušalo da obmane javnost i generalnog sekretara UN-a lično.

"Obaveza Ivanića, Crnatka i Bosića je da zaštite interese Republike Srpske. Pozivam ih da izvrše tu obavezu", poručio je Košarac.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Alo bre, znaci doslo vreme da je ivi krcmite. Nema druge svak u svoj tor i onda ojha. Mozda se Srbi ne pitaju na nivou Bejha vec samo u RS-u

MONDO REPORTAŽE