• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU i SAD pohvalno o novom Zakonu o radu

Autor SRNA

Delegacija EU: Novi Zakon o radu je razuman, uravnotežen i u skladu sa principima; Ambasada SAD: Usvajanje Zakona modernizuju tržište rada

Delegacija EU u BiH ocijenila je danas da je prijedlog Zakona o radu koji je predstavila Vlada Federacije BiH (FBiH) razuman, uravnotežen i u skladu sa principima EU, uz konstataciju da svi imaju pravo na slobodu mirnog okupljanja s ciljem javnog izražavanja određenih stavova i neslaganja.

"Novi zakon o radu važna je inicijativa - ne samo u FBiH, nego za cijelu zemlju. Taj zakon je, takođe, bitan dio plana i programa reformi koji su prošle sedmice usvojili svi nivoi vlasti u BiH", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se podsjeća da je usvajanju reformske agende prethodilo potpisivanje izjave u februaru kojom se 14 glavnih političkih stranaka u BiH obavezalo na preduzimanje ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi, uključujući i reformu tržišta rada.

"Sada je vrijeme da politički akteri provedu te obaveze. U vrijeme kada je 60 odsto mladih bez posla, a ukupna stopa nezaposlenosti je među najvišima u Evropi, ovo je neophodan izbor", poručuju iz Delegacije EU.

Komentarišući zabrinutost nekih ljudi da reforma standarda rada može uticati na njih, iz Delegacije EU izražavaju optimizam da će novi zakon o radu pružiti mnogo novih mogućnosti zapošljavanja, kao što je to slučaj u drugim zemljama, poput Italije i Srbije, koje su nedavno usvojile slične zakone.

"Na vladama i institucijama BiH je da odluče o konkretnim detaljima novog zakona o radu u skladu sa demokratskim procedurama", navodi se u saopštenju i dodaje da bi cilj trebalo da bude konkurentnija i spremna za rast ekonomija uz zaštitu osnovnih prava radnika.

U Delegaciji EU izražavaju uvjerenje da novi zakon da je važna poboljšanja radničkih prava, poput značajno većeg porodiljskog i roditeljskog dopusta.

"Aktivno učešće građana je bitno za zdravu demokratiju, bilo putem izbora ili drugih demokratskih procesa, a takođe je važno i za proces integracije u EU. Svi imaju pravo na slobodu mirnog okupljanja, s ciljem da javno izraze određene stavove i neslaganja", zaključuje se u saopštenju.

AMBASADA SAD: PODRŠKA REFORMI TRŽIŠTA RADA

Ambasada SAD u BiH pozdravlja usvajanje zakona koji modernizuju tržište rada, kako s ciljem podsticanja investicija, tako i u pružanju zaštite radnicima i poslodavcima, u vrijeme kada BiH počinje provoditi suštinske ekonomske reforme koje zahtijeva Reformska agenda EU da bi zemlja napredovala.

"Vjerujemo da je od ključne važnosti da sve strane rade konstruktivno na provođenju režima rada koji stvara povoljnije prilike za sve građane", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada pohvalila je Vladu Federacije BiH koja je "pokazala liderstvo tokom rada na reformisanju tržišta rada".

Američke diplomate izrazile su nadu da će i drugi politički lideri pokazati hrabrost u vođenju BiH na putu ka EU i snažnijoj ekonomiji za sve građane, a posebno mlade ljude u BiH koji se danas suočavaju sa najvećom stopom nezaposlenosti mladih u svijetu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

govori li vam to ista?

MONDO REPORTAŽE