• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bosnalijek": Aida Selvić na slobodi

Autor SRNA

Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu danas je ukinuta mjera pritvora Aidi Selvić, osumnjičenoj u predmetu "Bosnalijek".

Selvićeva je, zajedno sa osumnjičenim Šefikom Handžićem, Amarom Arslanagićem, Izetom Arslanagićem i Jasminom Šepom uhapšena 27. maja zbog sumnje da su kao organizovana grupa od 2002. do 2012. godine počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, te poreske utaje i kao zaposleni u firmama "Bosnalijek", "Brštanica" i "Karpe dijem" na ovaj način oštetili "Bosnalijek" i budžete FBiH i Kantona Sarajevo za milionske iznose.


Sud je, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, 5. avgusta odredio pritvor Selvićevoj na osnovu novih dokaza koji su izvršenim pretresom pronađeni u njenom stanu.

Po uloženoj žalbi branioca osumnjičene, vanraspravno vijeće Kantonalnog suda djelimično je uvažilo tu žalbu i predmet vratilo na ponovno odlučivanje jer je počinjena bitna povreda odredbi krivičnog postupka.

Kantonalno tužilaštvo je saopštilo da je sud u ponovljenom postupku donio rješenje kojim se Selvićevoj ukida pritvor i ona je puštena na slobodu.

"Na ovaj način, Kantonalni sud u Sarajevu je odbio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za određivanje mjere pritvora Aidi Selvić zbog novih dokaza koji su pronađeni pretresom njenog stana. Na ovakvu odluku suda, Tužilaštvo će uložiti žalbu", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da su tokom pretresa stana Selvićeve pronađene izjave određenog broja svjedoka datih Finansijskoj policiji Federacije BiH /FBiH/, sačinjene i nepotpisane pripremljene izjave jednog broja svjedoka koji bi trebali svjedočiti u predmetu "Bosnalijek", te ručno pisani tekst o načinu rada firme "Brštanica".

Pronađen je i akt Kantonalnog Tužilaštva iz Sarajeva upućen tadašnjem premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, kojim je informisan o stanju svih predmeta "Bosnalijek" koji su u radu, kao i o potrebnim mjerama i radnjama koje Tužilaštvo još mora preduzeti u cilju donošenja tužilačke odluke.

Tužilaštvo je zaključilo kako ti pronađeni dokumenti ukazuju na pripremu svjedoka za svjedočenje i usklađivanje njihovih iskaza, čime bi se otežalo dokazivanje i procesuiranje u predmetu "Bosnalijek".

Kantonalni sud je tada prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva i osumnjičenoj Aidi Selvić 5. avgusta ponovno odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da bi ona, boravkom na slobodi, ometala istragu uticajem na svjedoke i saučesnike.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE