• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malešević: Rješenje bez političkih pritisaka

Autor SRNA

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević smatra da će se naći rješenje za djecu bošnjačke nacionalnosti koja ne idu u školu u Konjević Polju i Vrbanjcima, ako bude interesa i ako bošnjački političari ne budu vršili pritisak.

"Bošnjački političari žele da ovaj problem smjeste samo u Republiku Srpsku, a ni srpska djeca nemaju nacionalnu grupu predmeta u svim kantonima u Federaciji BiH", dodao je Malešević.

Govoreći o prijetnjama smrću koje je primio, Malešević kaže da su one, vjerovatno, djelo neodgovornih ljudi koje je izazvao bojkot bošnjačke djece.

"Smatram da ja, svojim nastupima i nastojanjima da bude riješeno pitanje nacionalne grupe predmeta, nisam ničim izazvao takvo reagovanje, već sam nastojao da se zalažem za zakonitost i ustavnost u obrazovanju", rekao je Malešević za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je podsjetio da je roditeljima bošnjačke djece koja ne idu u školu u Konjević Polju nudio rješenja koja su moguća prema Ustavu Republike Srpske, ali da oni to nisu prihvatili.

Govoreći o razlozima za formiranje još jednog odjeljenja u banjalučkoj Medicinskoj školi, Malešević je naveo da se Ministarstvu obratio veliki broj učenika i roditelja tražeći da pohađaju ovu školu, te je s obzirm da je prethodnih godina u njoj bilo devet odjeljenja, odlučio da iskoristi svoje zakonsko ovlaštenje i odobri upis još jednog odjeljenja za najtraženije zanimanje u ovoj školi - medicinski tehničar.

"U Ministarstvo je stiglo više od 20 molbi učenika i roditelja. Uvažene su sve molbe, a ostali učenici primljeni su prema redoslijedu sa rang-liste za zanimanje medicinski tehničar", pojasnio je Malešević.

On je naveo da će Ministarstvo još sutra primati molbe za upis u Medicinsku školu da bi ova škola u petak dobila rješenja.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Pa ako im ne odgovara sistem skolovanja u RS .u kakav je problem jer i mnoga djeca iz Fbih dolaze u skolu u RS pa o tome niko ne pravi problem. Samo politika i to glupa "politika"

MONDO REPORTAŽE