• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pismo Ričardu Brensonu: Zašto izbjeglice ne lete

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Gotovo svakodnevne vijesti o utopljenima ili spasenima iz nemirnih voda Sredozemnog mora i naivna pitanja na društvenim mrežama zašto izbjeglice uopšte idu morem, potakla je jednog Sarajliju da napiše otvoreno pismo vlasniku Virdžina.

Edis Jašarević iz Sarajeva otvorenim pismom Ričardu Brensonu, milijarderu i vlasniku, između ostalog, aviokompanije Vidžin, pokrenuo je peticiju u kojoj se objašnjava zašto izbjeglice "biraju" neizvjesnost nemirnog mora umjesto sigurnog leta.

Prije nekoliko dana gledao sam na YouTubu video snimak profesora Hansa Roslinga (Gapminder foundation), piše Jašarević, kako objašnjava zašto izbjeglice iz Sirije rizikuju smrt u Mediteranu.

Oni plaćaju hiljade evra da se ukrcaju na brod, umjesto da plate nekoliko stotina za avionsku kartu. Zašto?

Profesor Rosling o stradanjima izbeglica
Izvor: YouTube

Objašnjenje je jednostavno, kaže profesor Rosling, izbjeglice daju hiljadu evra ili više (a izvještaju zapravo kažu da plaćaju i po 5.000 evra da stignu do EU), dakle mogu da plate avionsku kartu od 400 ili 500 evra. Problem nastaje na prvom koraku – šalteru aviokompanije za čekiranju karata na aerodromu.

Tu nastaje pravna zavrzlama napravljena EU direktivom 2001/51/EC, koja radi efikasne borbe protiv ilegalne emigracije zemlje EU obavezuju aviokompanije da svaka osoba koju prevoze mora imati uredna dokumenta za ulaz u neku zemlju. U suprotnom, ako osobi ne bude odobren ulaz, aviokompanija snosi troškove vraćanja.

Ovaj dio direktive se striktno poštuje, za razliku od drugog dijela koji se odnosi upravo na – izbjeglice. Ista direktiva kaže da se obaveza ne odnosi na izbjeglice koje dolaze po osnovi Ženevske konvencije.

Problem je u tome što je EU prebacila odgovornost za odluku da li je neko izbjeglica ili ne - na šalterskog službenika.

Posljedica se lako može pretpostaviti – u avion ne može niko ko nema vizu, a izbjeglice do vize ne mogu jer za nju apliciraju tek kada stignu u neku od zemalja EU.

"Znajući to, ukoliko zaposleni u aviokompaniji poput vaše", obraća se Jašarević u otvorenom pismu Brensonu kao čovjeku koji ga je dotad inspirisao svojim aktivnostima, "omoguće da se ljudi ukrcaju i neće više biti djece u moru, niti tijela četvorogodišnjaka koje izbacuje more na obale Mediterana".

Prijedlog Jašarevića je jednostavan i ostvariv. Omogućiti onima koji potpišu dokument da su izbjeglice prema odredbama Ženevske konvencije da plate povratnu kartu. Tako će, em platiti manje, em putovati sigurnije. Ukoliko iz zemlje u kojoj traže azil odbije, put nazad im je već plaćen i aviokompanija ništa ne gubi (dapače, dobija veliki broj putnika).

Pismo je objavljeno na Jašarevićevom blogua peticija na Change.org.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

surfer

odgovor je: avionom ne bi proslo kroz srbiju pa ne bi bili registrovani kod nas niti bi mogli da ih vrate... a ovako mogu

MONDO REPORTAŽE