• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihvaćeno povećanje akciza na naftu, pivo, cigare

Autor SRNA

Vlada FBiH danas je na hitnoj telefonski održanoj sjednici usvojila zaključak kojim je prihvatila tekst inicijative za povećanje akciza na naftne derivate, pivo i cigarete, koji su usaglasili premijeri FBiH i RS-a.

  Inicijativa će biti upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U inicijativi se podsjeća da su se entitetski premijeri na zajedničkom sastanku 9. septembra u Sarajevu usaglasili da bude uvedena dodatna akciza na naftne derivate, koja bi bila namijenjena za autoputeve i puteve, te posebna akciza na pivo i cigarete, koja bi bila namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja.

Pripremljeni su i tekstovi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o izmjenama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, koji članovima Upravnog odbora UIO i predstavnicima ministarstava finansija mogu poslužiti kao osnova pri usaglašavanju konačnog prijedloga teksta.

U pisanoj inicijativi, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović Upravnom odboru ove institucije predlažu da zaduži stručnjake/članove Upravnog odbora da zajedno s predstavnicima ministarstava finansija, izvrše dodatne analize, da u roku od sedam dana sačine konačni tekst izmjena i dopuna neophodnih zakonskih rješenja i da ih dostave ovom odboru na razmatranje, navodi se u saopštenju Federalne vlade.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE