• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolinda u Jajcu: Za rat je kriv Milošević

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je danas u Jajcu da se u Hrvatskoj i BiH vodio "krvavi rat koji je prouzrokovala velikosrpska politika" bivšeg predsjednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Ona je istovremeno izrazila žaljenje "za svakom nevinom žrtvom bez obzira na nacionalnost", prenijela je HINA.

Kako navodi agencija, Grabar Kitarović je u tom bosanskohercegovačkom gradu učestvovala u obilježavanju godišnjice "oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba".

"Čestitam vam svima 20. godišnjicu vojno-policijske operacije 'Maestral' i oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca", rekla je Grabar-Kitarović, pozdravljena aplauzom.

Predsjednica Hrvatske i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović položili su vence na spomenik u centru Jajca, a kako navodi Hina, "počast oslobodiocima Jajca odata je svečanim mimohodom i smotrom zastava ratnih jedinica".

Prema riječima Grabar-Kitarović, operacija "Maestral" bila je potpuno legitimna, jer je, kako navodi, utemeljena na međudržavnom sporazumu Tuđman-Izetbegović potpisanom u Splitu. Ona smatra i da su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i BiH vođene 1995. godine bile "ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici".

HINA navodi da su jedinice Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane "oslobodile Jajce 13. septembra 1995. godine" u okviru operacije "Maestral" i da su time stvoreni uslovi za mirovne pregovore koji su na kraju doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Prema riječima Grabar-Kitarović, operacija "Maestral" je predstavljala pobjedu samostalnosti i suverenosti BiH, ali i pobjedu opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima, poručujući istovremeno da "hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan, jer to je i matična država hrvatskog naroda".

Konstatujući da se BiH i danas suočava s brojnim problemima, predsjednica Hrvatske je rekla da je najbolji put za njihovo rješavanja put ka evroatlantskim integracijama, i da će Hrvatska na tom putu biti uvijek iskren susjed i dobar prijatelj BiH.

Posjetom Jajcu Grabar-Kitarović završila je četvorodnevnu radnu posjetu BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Cuj legitimna vojska RH je oslobadjala to podrucje od ne legitimne vmjrke R. Srpske. E bogati ne mlati

MONDO REPORTAŽE