• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivrednici blokirali granični prelaz Orašje

Autor SRNA

Više stotina poljoprivrednih proizvođača iz Posavskog kantona blokiralo je traktorima granični prelaz kod Orašja, jer nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade FBiH oko isplate podsticaja i šteta tokom prošlogodišnjih poplava.

Traktorima blokiran granični prelaz u Orašju ostaje neprohodan do daljnjeg, odnosno sve dok Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne isplati dug poljoprivrednicima iz Posavskog kantona u ukupnom iznosu od tri miliona KM, potvrdio je Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača ovog kantona.

Iako poljoprivrednici odlučno odbijaju svaki zahtjev i molbu da putnička ili motorna vozila pređu granicu, to su ipak dopustili mladoj majci sa djetetom, koja im je pokazala uputnicu da bebu vozi ljekaru. Osim nje, koja je granicu između BiH i Republike Hrvatske prešla automobilom hrvatskih registarskih oznaka, prelazak granice moguć je pješice i biciklom.

˝Sve koji namjeravaju ići u Hrvatsku zamolio bih za razumijevanje i apelovao bih da koriste granične prelaze u Brčkom i Šamcu. Mi nastavljamo protest koji smo započeli 27. jula ove godine, od kada smo čekali da vidimo da li ćemo dobiti isplatu za redovnu proizvodnju za 2014. i za poplavljenu proizvodnju. U Sarajevu smo razgovarali sa predstavnicima Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva. Nismo prihvatili pola iznosa, jer imamo obaveze prema dobavljačima, bankama, a i bliži se jesenja sjetva˝, izjavio je Grgić.

On je dodao da će, zbog bliženja roka za zastaru, poljoprivrednici uskoro pokrenuti pojedinačne tužbe protiv Vlade FBiH za pola miliona KM, koliko im se duguje iz 2012. godine.

˝Žalosna je i uobičajena praksa da se glas poljoprivrednika čuje samo sa ulice. Primorani smo na ovo i ovaj granični prelaz bit će blokiran sve dok nam ne isplate dugovanja˝, naglasio je Grgić.

Radoslav Janjić, poljoprivrednik iz Orašja, ističe da u istoriji ovog kraja nije zabilježeno da se dva puta u toku godine protestuje na ulici zbog istog razloga vezanog uz poljoprivredu. Inače, od poljoprivrede u ovom kraju živi 1.400 domaćinstava, od kojih je najviše u Orašju, Odžaku i Domaljevcu. Srećko Matanović iz Orašja jedan je od njih, a prošle godine tokom poplava, pod vodom je bilo njegovih 1.000 dunuma zemlje na kojoj su bili zasadi pšenice, kukuruza i soje.

˝Prošle godine poplava, ove godine suša, a vlada nas ne čuje. Na putu se borimo za svoja prava, jer smo primorani na to i nadamo se da će vlada ispoštovati zakon, jer mi ne tražimo milostinju˝, poručio je Matanović.

Aktiviran plan zaštite i spasavanja

Jedinica Granične policije BiH aktivirala je danas Plan zaštite i spasavanja povodom blokade saobraćaja na Međunarodnom graničnom prelazu Orašje, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona jutros su blokirali saobraćaj za sva vozila na Međunarodnom graničnom prelazu Orašje, osim za hitne slučajeve i pješake.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE