• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kormakova čestitala Malu Gospojinu

Autor SRNA

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak tokom posjete Gradišci istakla da je u ovom gradu vidljivo "da se radi na povezivanju BiH sa ostalim dijelovima Evrope", te izrazila zadovoljstvo zbog napora "da se radi na stalnom razvoju ekonomije".

Kormakova je danas posjetila opštinu Gradiška, gdje je razgovarala sa načelnikom ove opštine Zoranom Latinovićem, te posjetila Granični prelaz Gradiška i lokaciju gradilišta novog carinskog terminala na auto-putu Gradiška - Banjaluka, gdje se sastala i sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom.

Ona je izjavila novinarima da SAD podržavaju put BiH ka EU i da Vlada SAD već dugo daje podršku Upravi za indirektno oporezivanje BiH u opremi i obuci carinskih službenika.

Kormakova je izrazila zahvalnost Latinoviću i Džakuli za gostoprimstvo, navodeći da posjetom Gradišci realizuje dio plana "da putuje u druge dijelove BiH i da ih bolje upozna".

Ona je čestitala svim građanima Gradiške predstojeću slavu opštine Malu Gospojinu.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da je sa Kormakovom razgovarao o važnim temama, "kako omogućiti lokalni ekonomski razvoj, realizovati započeti projekat izgradnje zaobilaznice, te kako putem USAID-a i `Gold projekta` omogućiti razvoj poslovnih zona".

"Danas postoji vizija Gradiške u 21. vijeku, kao grada između dva mosta na Savi i ta činjenica stvara perspektivu povezivanja dva mosta izgradnjom poslovnih i bescarinskih zona i širenja grada u očekivanju da ovi prostori postanu punopravni član EU", naglasio je Latinović.

On je dodao da nakon izgradnje novog mosta na Savi Gradiška ne smije "ostati samo tranzitno mjesto" i propustiti priliku da zadrži investitore koji dolaze na ove prostore i postane važan regionalni centar.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula rekao je da je Kormakovu upoznao o aktivnostima koje Uprava sprovodi na izgradnji novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Gradišci, nedaleko od mjesta gdje bi trebalo da bude izgrađen novi most na Savi.

"Prva faza izgradnje, zemljani radovi, završava se krajem oktobra i biće raspisan tender za izgradnju druge faze graničnog prelaza, a očekuje se da će, ukoliko ne bude nepredviđenih poteškoća, on u potpunosti biti završen do kraja 2016. godine", naveo je Džakula.

On je napomenuo da će to biti jedan od najmodernijih graničnih prelaza u ovom dijelu Eveope i da će benefite od njegovog korištenja osjetiti svi, napominjući da sadašnji granični prelaz u Gradišci ne zadovoljava potrebe koje nameće frekvencija saobraćaja.

"U prošloj godini u Gradišci je obrađeno oko 160.200 carinskih deklaracija, a Carinska ispostava naplatila je 435.358.000 maraka javnih prihoda", naveo je Džakula.

U delegaciji Ambasade SAD, koja je danas posjetila Gradišku, bili su i zamjenik ambasadora SAD u BiH Pol Horovic i šef Kancelarije američke Ambasade u Banjaluci Edvard Galager.

Tagovi

SAD

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE