• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konferencija povodom 20 godina Dejtona u Banjaluci

Autori mondo.ba Autori SRNA

U Banjaluci sutra počinje konferencija "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - pogledi", koju organizuju "Nezavisne novine" i grad Banjaluka.

 Banjaluka: Konferencija povodom 20 godina Dejtona Izvor: mondo.rs/arhiva
Izvor: mondo.rs/arhiva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović sutra će u Banjaluci prisustvovati konferenciji povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Konferenciju "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - pogledi" organizuju "Nezavisne novine" i grad Banjaluka, u partnerstvu sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama.

Konferencija je organizovana u tri panel-diskusije, a na diskusiji "Pogledi" o temi "Refleksije na Dejtonski mirovni sporazum i na budućnost BiH; Tačke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?" uvodničari će biti predsjedavajući Čović i Izetbegović.

Na prvoj panel-diskusiji učestvovaće i predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik, Federacije BiH Marinko Čavara, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, te predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao poseban gost.

Druga panel-diskusija je "Pogledi regije" o temi "Regionalna saradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Dejtonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju?". I na ovoj diskusiji panelisti će biti regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja.

Na trećoj panel-diskusiji "Pogledi izvana" o temi "Dejtonsko uređenje BiH i pridruživanje EU; Šta sa ovakvim uređenjem BiH – na koji način prevazići prepreke?" govoriće predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma – SAD, Rusije, Velike Britanije, visoki predstavnik u BiH, predstavnici EU i OEBS-a.

Konferencija u Banskom dvoru počinje u 11 časova.

Konferencija kojom će biti obilježeno 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma važan je politički događaj, naročito jer je Banjaluka prvi put do sada mjesto na kome se razgovara i sučeljavaju mišljenja brojnih zvaničnika zemalja regiona, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On je naveo da će na konferenciji, koja će sutra biti održana u Banjaluci, učestvovati zvaničnici zemalja regiona, ali i predstavnici međunarodne zajednice, te svi oni koji su u proteklih 20 godina bili u vezi sa stvaranjem pretpostavki za uspješno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Osim što je to dokument koji je donio mir, trebalo je da bude i pretpostavka bržeg razvoja i izlaska društva iz tragičnih ratnih događaja i njegovog oporavka", rekao je Gavranović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je grad Banjaluka podržao konferenciju, koju su organizovale "Nezavisne novine", jer je ona dobra osnova za dalje nastojanje da se, vraćajući se miru, razvoju i prosperitetu, ponovo prisjetimo osnovnih ljudskih vrijednosti.

"Princip za koji se zalažemo je jednostavan, a to je da dosljedno sprovodimo slovo Dejtonskog sporazuma", istakao je Gavranović i dodao da sumnja da se o sprovođenju duha ovog sporazuma ikada može pronaći dogovor.

Direktor marketinga "Nezavisnih novina" Diana Radić rekla je da je održavanje konferencije, kojom će biti obilježeno 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, samo jedna u nizu aktivnosti koje su predviđene u okviru obilježavanja 20 godina rada ovih dnevnih novina.

"Cilj konferencije je da se u Banjaluku dovedu svi relevantni faktori iz regiona i svijeta koji će razgovarati o miru i promovisati dijalog, te pozitivnu komunikaciju", navela je Radićeva.

Ona je dodala da je bitna i promocija Banjaluke, jer je na naslovnoj strani knjige "Pogledi", koja sadrži kolumne objavljene u "Nezavisnim novinama", golub mira koji nosi u kljunu list kestena.

Radićeva je rekla da su "Pošte Srpske", povodom obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i ove konferencije, izdale prigodnu markicu koja će u prodaji biti već od sutra, a biće zalijepljene na razglednice sa najljepšim motivima Banjaluke.

Prema njenim riječima, svim učesnicima konferencije biće podijeljene ove razglednice, ali i poklon sa motivima zmijanjskog veza i kolačićima od kestena.

Član Organizacionog odbora konferencije Sonja Stančić rekla je da se na konferenciji očekuju brojna značajna imena iz zemlje i regiona koja su dovoljno upoznata o ovdašnjim problemima, te će dijalog voditi u pravom smijeru.

"Na konferenciji očekujemo i dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, dok bi iz regiona trebalo da dođe predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i izaslanik predsjednika Hrvatske Mate Granić", navela je Stančićeva.

Ona je precizirala da će učesnici razgovarati o refleksiji Dejtonskog mirovnog sporazuma na budućnost BiH. "Tema će biti tačke slaganja i razmimoilaženja domaćih političara, te da li oni mogu imati neki put razumijevanja i tačke slaganja", objasnila je Stančićeva.

Ona je navela da je druga tema Dejtonski mirovni sporazum i ovakvo uređenje BiH i odnos prema regionu, odnosno koliko je ovaj sporazum prepreka za saradnju, dok je treća tema Dejtonski mirovni sporazum i približavanje BiH EU.

Konferenciju "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - pogledi" organizuju "Nezavisne novine" i grad Banjaluka, u partnerstvu sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE