• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HNK nakon godinu dana dobio Vladu

Autor SRNA

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona izabrala je danas novu kantonalnu Vladu, koju će činiti HDZ BiH i SDA.

Nova kantonalna Vlada izabrana je 11 mjeseci nakon izbora, a osim HDZ-a i SDA, podržala su je i tri poslanika SBB-a, bez kojih ne bi bilo potrebne dvotrećinske većine za formiranje vlasti.

Protiv su glasali poslanici DF-a i SDP-a BiH, dok su oni iz HDZ-a 1990 bili suzdržani.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona je Nevenko Herceg iz HDZ-a BiH, a ova stranka ima još pet ministara, dok je SDA dobila šest resora, među kojima i jedno srpsko ministarstvo.

Ekspoze Hercega u najvećoj mjeri se odnosio na problem saradnje vlasti i administracije sa građanima i unapređenje životnog standarda.

Herceg je, između ostalog, naveo da će cilj njegove vlade biti zaustavljanje negativnih trendova, stabilizacija budžeta, sanacija deficita, smanjenje javne potrošnje, povećanje ušteda, ravnomjerna raspodjela poslova, jačanje prihodovne strane budžeta.

"Moramo mijenjati ponašanje državne uprave da bi bila efikasnija, stručnija, manja, jeftinija, ali i bolje plaćena", rekao je Herceg.

On je naglasio da će nova vlada raditi na usvajanju niza mjera koje će unaprijediti kanton, te pozvao poslanike da joj pomognu i da od Hercegovačko-neretvanskog kantona "naprave bolje mjesto za život".

Predsjednik kantonalne Skupštine Šerif Špago rekao je da je pred novom vladom veliki broj problema koje će morati ekspresno da budu riješeni.

"Znate koliko faktora je uticalo na slaganje i formiranje ove vlade, od federalne i svih drugih nivoa. Sve se to prelama u ovom kantonu i gradu Mostaru. Dobili smo je, ipak, prije nego što je to urađeno prošli put", kaže Špago.

Ministri iz HDZ-a su Stjepan Krasić, koji je na čelu Ministarstva saobraćaja i veza, Danko Jović - Ministarstvo poljoprivrede, Slađan Bevanda - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Goran Opsenica - Ministarstvo zdravlja i Oliver Soldo - Ministarstvo za pitanja boraca.

Kada je riječ o SAD - Suad Hasandedić je ministar građevine, Rašid Hadžović obrazovanja, Adnan Faladžić finansija, Suad Balić pravosuđa, Ajdin Teletović turizma i Željko Laketić privrede.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada nije formirana usljed nemogućnosti dogovora HDZ-a, SDA i DF-a dok su bili u koaliciji, a nakon izlaska DF-a iz koalicije zbog nedostatka većine, ali i unutarstranačkih sukoba u HDZ-u i SDA u vezi sa podjelom resora. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE