• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva presuda Suda BiH borcima ISIL-a

Autor SRNA

Sud BiH proglasio je danas krivim Huseina Erdića za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i osudio ga na tri i po godine zatvora.

Drugooptuženi Midhat Trako je, po istoj optužnici, osuđen na godinu i po dana zatvora, a Nevad Hušidić i Merim Keserović na po godinu zatvorske kazne.

Erdiću i Traku u kaznu biće uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 18. februara ove godine.

Sud je Erdiću i Traki produžio pritvor koji može trajati najduže devet mjeseci, odnosno do 6. jula 2016. godine, ili do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

U obrazloženju presude istaknuto je da je sud utvrdio da postoje nesporne činjenice da su Hušidić i Keserović 12. februara iz Bužima krenuli do Zenice, gdje su dobili novac, nakon čega su otišli u Sarajevo da kupe karte za Istanbul, pa se nakon toga vratili kući. NJih dvojica su uhapšeni 17. februara na sarajevskom aerodromu, odakle su namjeravali da odu u Siriju.

Sud je utvrdio da je Erdić organizovao, a Trako obezbijedio sredstva za njihov odlazak na strano ratište.

"Husein Erdić je, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, početkom februara 2015. organizovao i rukovodio, te dogovorio s njemu poznatim osobama iz Turske da s područja BiH na ratište u Siriju i Irak organizuje odlazak dva državljanina BiH Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIL", navela je predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković.

U obrazloženju presude, ona je rekla da je Trako, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Keseroviću i Hušidiću novac za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo – Istanbul.

Ćukovićeva je rekla da je Sud prihvatio iskaze koje su Hušidić i Keserović dali tokom istrage, a kojim su priznali izvršenje krivičnog djela, te opisali svoje i uloge ostalih optuženih.

Sud je cijenio i analizu privremeno oduzetih ili dobrovoljno predatih mobilnih telefona i računara, koju je obavila Sipa, putem kojih su posredstvom "skajpa" optuženi komunicirali. Utvrđena je kontinuirana komunikacija između Erdića i Trake vezano za organizovanje i finansiranje odlaska u Siriju.

Izricanju presude prisustvovao je samo Husein Erdić. Trako i Hušidić su obavijestili Sud da neće doći, a Keserović da nema sredstava za dolazak u Sarajevo.

Tužilaštvo BiH zadovoljno je izricanjem prve presude za odlazak na strana ratišta, dok su branioci Nevada Hušidića i Merima Keserovića, Senad Dupovac i Senad Bilić, najavili žalbe.

"Kad je moj branjenik, Nevad Hušidić, već proglašen krivim, ja sam zadovoljan što je dobio kaznu ispod minimuma. Međutim, očekivao sam da on bude oslobođen. U obrazloženju presude, ništa nismo čuli na naše istaknute prigovore koji se odnose na zakonitost dokaza", rekao je Dupovac novinarima nakon izricanja presude.

Bilić je istakao da je Tužilaštvo samo dokazalo da su Hušidić i Keserović kupili karte za Istanbul, a da je sve ostalo sporno jer nema nikakvih dokaza da su oni krenuli u Siriju kako bi se pridružili ISIL-u.

"Ovo je novost i za nas i za Tužilaštvo i imaćemo vremena za žalbu, kako bi se u drugostepenom postupku otklonili mnogi nedostaci. Mom branjeniku, Merimu Keseroviću kojem je 18 godina, donesena je osuđujuća presuda na osnovu izjave koju je, bez prisustva advokata, dao u tri časa ujutro", rekao je Bilić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE