• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojeni zakoni o azilu i strancima

Autor SRNA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o azilu i Prijedlog zakona o strancima, koje je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH.

 Parlament BiH: Usvojeni zakoni o azilu i strancima  Izvor: Samir Cacan, MONDO

Predlož

Izvor: Samir Cacan, MONDO

  Predloženim zakonima razdvajaju se ove dvije oblasti kako bi se trajnije riješila pitanja migracionih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, kojim se zabranjuje indeksiranje kredita u bilo kojoj stranoj valuti, osim u evrima.

Ovaj zakonski prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio je Savjet ministara BiH na osnovu zaključka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je u aprilu vodio raspravu o problemu kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju duga u švajcarskim francima.

Zainteresovanih za raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača nije bilo, a protiv su bila tri srpska delegata.

O Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH prošle sedmice raspravljano je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kada su poslanici SNSD-a upozorili da je riječ o prenosu nadležnosti sa entiteta na BiH i materiji koja se reguliše Zakonom o obligacijama.

Dom naroda podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Ovim zakonskim prijedlogom ukidaju se naknade zaposlenima u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH, Republike Srpske, Fedracije BiH, Brčko distrikta i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, za rad u radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Kodeks ponašanja

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Kodeks ponašanja poslanika i delegata u parlamentu BiH, koji je sačinila Zajednička komisija za ljudska prava oba parlamentarna doma.

U okviru rasprave o Kodeksu hrvatski delegat Zdenka Džambas osudila je nedavni nastup ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u kojem je omalovažio novinare RTRS-a.

"Niko nema pravo na ovako grub način obratiti se ženi", rekla je DŽambasova, pitajući ima li Savjet ministara BiH neki sličan akt poput Kodeksa.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da ne pravda Mektića, dodavši da se on nije obraćao novinarima kao novinarima, već kao instrumentu političkih stranaka, kao političarima većim od nekih drugih političara.

"Kako smo došli do toga da javni servis svoje novinare pretvori u političare, to je za neku drugu raspravu", kaže Tadić.

Srpski delegat Nebojša Radmanović rekao je da je Mektić svojom izjavom uvrijedio pripadnice ljepšeg pola i medije, dok je hrvatski delegat Mario Karamatić ocijenio da medija ima svakakvih, ali da to nikome ne daje pravo da vrijeđa novinare.

Usvojenim Kodeksom utvrđuju se etički principi i standardi ponašanja poslanika i delegata u toku obavljanja dužnosti, a njegov cilj jesu očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, te jačanje povjerenja građana.

Prema usvojenom aktu, kao lakša povreda kodeksa smatraće se tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, komisija i radnih tijela u toku kalendarske godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, sjedenje ili stajanje leđima okrenutim predsjedavajućem, čitanje knjiga, novina i publikacija u toku sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima, te korištenje mobilnog telefona i laptopa kojim se ometa tok sjednice.

Lakša povreda bio bi i razgovor kojim se ometa tok sjednice, neprikladno i neuredno oblačenje na sjednicama i na drugim mjestima na kojima učestvuju kao predstavnici Parlamentarne skupštine BiH.

Težom povredom kodeksa smatraće se nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane u toku sjednice, isticanje zastave i amblema u toku sjednice, govor protiv ličnosti, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice, reda u sali, u kancelarijama i na hodnicima.

Teža povreda bilo bi i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugog i drugačijeg, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine BiH, te riječi koje podstiču na mržnju i nasilje.

Za nepoštovanje Kodeksa predviđene su pisane opomene, novčane kazne i javne opomene s objavom u sredstvima javnog informisanja.

Pisana opomena je predviđena za blaže povrede Kodeksa, za teže povrede novčana kazna, a za najviše opomena sa objavom u sredstvima javnog informisanja.

Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 70 odsto mjesečnog paušala poslanika ili delegata koji nije u radnom odnosu i ne prima platu u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno u visini do 10 odsto ukupnih mjesečnih primanja (plata i paušal) poslanika ili delegata koji je u radnom odnosu i prima platu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kodeks će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE