• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrovica: UNMIK policajac preminuo

Manja grupa mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice gađala je kamenicama kolonu vozila francuskih vojnika Kfora.

 Mitrovica: UNMIK policajac preminuo Izvor: MONDO

 Jedan ukrajinski policajac preminuo je od posledica ranjavanja u nemirima u Kosovskoj Mitrovici, dok se Nebojša Vukomanović (36) iz sela Lešak, koji je teško ranjen u glavu iz vatrenog oružja u sukobima sa UNMIK policijom u ponedeljak i dalje nalazi u komi i životno je ugrožen.

Mladići su kolonu francuskih "kforovaca" gađali kamenicama u blizini Tehničke škole. Na to su vojnici ispalili jednu šok bombu, kao i gumene metke u vazduh, nakon čega su se mladići razbežali. U ostalom delu grada je mirno, a lideri Srba iz Mitrovice ponovo su, preko lokalnih medija, više puta apelovali da se izbegavaju incidenti i da se sačuva mir.

Kako je portparol KPS VEton Eljšani izjavio, ukrajinski policajac je preminuo u ponedeljak uveče u bolnici u Prištini. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova ranije je kazao da je u neredima u Kosovskoj Mitrovci 14 ukrajinskih policajaca lakše ranjeno i jedan teško. U nemirima u Mitrovici povređeno je 45 pripadnika KFOR-a, 63 pripadnika UNMIK policije i stotinak Srba.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, posle sukoba demonstranata sa UNMIK policijom i Kforom zbog hapšenja Srba zaposlenih u pravosuđu, koji su se dogodili u ponedeljak, noć je protekla mirno, prodavnice i ugostiteljski objekti uobičajeno rade, a snabdevanje je normalno.

U Zdravstvnom centru u Kosovskoj Mitrovici smešteno je 15 teže povređenih osoba, koji se osećaju dobro dok su na lečenje u Beograd upućeni Ilija Ćuća i u Kragujevac Nebojša Vukomanović i njima su životi ugroženi.

"Vukomanović je od ponedeljka, posle hirurške intervencije, priključen na aparat za disanje i još je bez svesti", rekao je dežurni lekar Odeljenja intenzivne nege kragujevačke bolnice prof. dr Đorđe Ugrinović. On je naveo da će oporavak Vukomanovića trajati dugo i da mu je stanje svesti za sada neizvesno.

Vukomanović je u Klinički centar u Kragujevcu dovezen u stanju moždane kome i odmah je podvrgnut operaciji, koja je trajala puna četiri sata. Borbu lekarskog tima za njegov život predvodio je neurohirurg primarijus Miroslav Vujadinović.

Vukomanović, pripadnik Kosovske policijske službe, otac je troje maloletne dece, ima suprugu, roditelje i dva brata.

U severnom delu Kosovske Mitrovice nema pripadnika UNMIK policije, ali su naoružani vojnici Kfora razmešteni ispred suda, zgrade Kosovske policijske službe i UNMIK administracije.

Članovi pregovaračkog tima izjavili su da su spremni za razgovor sa predstavnicima UNMIK-ovog pravosuđa i da nude rešenje za povratak Srba zaposlenih u sudovim i tužilaštvu u prostorije u severnoj Mitrovici. Pregovaračkom timu će se pridružiti i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević.

 Komandant snaga NATO u Evropi Džon Kredok izjavio je posle nereda u Kosovskoj Mitrovici da su snage Kfora morale da koriste sva sredstva kako bi obuzdale demonstrante, i da su tom prilikom "možda neki Srbi povređeni".

Kfor je saopštio da su demonstranti pucali na vojnike alijanse, ali da su pripadnici međunarodnih snaga ispaljivali samo hice upozorenja. "Koristili smo automatsko oružje da bismo odgovorili na vatru, ali smo ispaljivali samo hice upozorenja", rekao je portparol francuskog kontingenta Kfora Etjen di Faje de la Tur za Rojters. "Mi smo pucali u vazduh, ne u masu", istakao je portparol.

UNMIK policija je u ponedeljak rano ujutro ušla u postorije suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici i uhapsila radnike koji od petka protestuju, tražeći da se vrate na radna mesta sa kojih su proterani u junu 1999. godine.

Tom prilikom uhapšene su 53 osobe, ali su demonstranti presreli neka vozila UNMIK-a i oslobodili 21 uhapšenog.

Pravosudni radnici srpske nacionalnosti neće odustati od zahteva za povratak na radna mesta u Okružni i Opštinski sud u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je u utorak okružni javni tužilac Milan Bigović.

On je rekao da su Srbi spremni da nastave razgovore sa nadležnima za pravosuđe iz UNMIK administracije, kako bi problemi oko povratka u te pravosudne institucije bili rešeni mirno.

Bigović smatra da predstavnici Srba treba da razgovaraju s najvišim predstavnicima UNMIK-a o rešavanju svojih zahteva, jer prethodni susreti s regionalnim administratorom civilne misije Žerarom Galučijem nisu doveli ni do kakvog rezultata.

On je dodao da za danas nisu planirani nikakvi protesti i da će na sastancima biti odlučeno o daljim koracima koji bi omogućili povratak Srba na radna mesta u Okružni i Opštinski sud, iz kojih su izbačeni 1999. godine.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE