• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH preuzela predsjedavanje COSAP-om

Autor SRNA

BiH je danas u Tirani i formalno preuzela predsjedavanje Konferencijom parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP).

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Zdenka DŽambas bila je moderator završnog panela "Parlamentarni pristup Berlinskom procesu" tokom kojeg su učesnici Konferencije zaključili da je od izuzetne važnosti postojanje novih inicijativa EU o pitanju aktivnijeg djelovanja zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskog integrisanja.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su tom prilikom istaknuta mišljenja koja potvrđuju opredijeljenost Zapadnog Balkana ka EU integracijama i naglašena podrška svim zemljama regiona na tom putu.

Učesnici su posebno potencirali neophodnost realizacije inicijative kojom se predlaže uspostavljanje parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa.

Sastanak, koji je okupio parlamentarne delegacije iz Albanije, Crne Gore, Srbije i Makedonije, a kao goste i predstavnike Turske i samoproglašenog Kosova, obilježila je rasprava o bližoj regionalnoj saradnji i parlamentarnim izazovima, prilikom čega je apostrofirana potreba za zajedničkim djelovanjem zemalja članica COSAP-a s ciljem rješavanja otvorenih pitanja kroz konstruktivni dijalog i uzajamnu komunikaciju i saradnju.

Posebno je naglašena uloga parlamenata u procesu uspostavljavljanja bolje i efikasnije regionalne saradnje. Konstatovano je da parlamenti moraju više raditi na donošenju relevantnih propisa i nastojati postizati konsenzus oko vitalnih pitanja koja se tiču nadzora nad adekvatnom primjenom ključnih reformi.

Učesnici su tokom rasprave o podsticanju sveobuhvatnosti i interakcije među akterima u procesu evropskih integracija istakli potrebu za uključivanjem svih sfera društveno-političkog života u proces evropskog integrisanja zemalja Jugoistočne Evrope.

Predsjedavanje COSAP-om će trajati do 12. sastanka Konferencije, koji će u proljeće 2016. godine biti održan u Sarajevu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE