• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šutanovac: Samardžić ne govori u ime vlade Srbije

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je region juga Srbije stabilan i da nema provokacija.

 Šutanovac: Samardžić ne govori u ime vlade Srbije Izvor: MONDO

Ministar odbrane Dragan Šutanovac distancirao se u utorak od izjava ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića povodom nemira na severu Kosova, istakavši da Samardžić ne govori u ime Vlade Srbije.

Šutanovac je izrazio i bojazan da situacija na severu Kosova i Metohije otvara krizu koja može da šteti poziciji Srbije i njenim diplomatskim aktivnostima protiv nezavisnosti južne pokrajine.

U izjavi novinarima posle obeležavanja Dana Vojne akademije, Šutanovac je objasnio da je Srpsko nacionalno veće na severu Kosova pod kontrolom Ministarstva za Kosovo i Metohiju i da je predsednik države Boris Tadić od Samardžića u više navrata "dobio uverevanja da niko sa srpske strane neće provocirati eskalaciju sukoba".

Šutanovac je istakao da je veoma razočaran i iznenađen što je neko izabrao 17. mart da Srbe izbacuje iz suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici uz "prekomernu upotrebu sile".

On je dodao i da nema "nimalo razumevanja za privođenje žena koje su se se našle u tom sudu", jer su "stvari mogle da se rasčiste na licu mesta".

Ministar je naglasio da je zabrinjavajuća i reakcija "druge strane", podsetivši da je u toku dana stigla vest da je jedan pripadnik UNMIK policije podlegao ranama.

"Radi se o pripadniku kontingenta iz Ukrajine, zemlje koja nije priznala nezavisno Kosovo i čoveku koji je došao pod zastavom UN da brine o miru na prostorima Kosova i Metohije", kazao je on, izrazivši žaljenje zbog ove žrtve uz najdublje izraze saučešća porodici preminulog.

"Ovo je vrlo loš signal", rekao je Šutanovac i dodao da je zabrinjavajuće što, kao ministar odbrane, nije znao šta se planira.

"Na žalost, nisam ubeđen da su sve strukture, uslovno rečeno, pod kontrolom i mislim da postoji interes manjih grupa da dođe do incidenata", rekao je Šutanovac.

Niko od nas ne želi stvaranje srpskog Bejruta


U razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jap de hop Sheferom, Šutanovac je "insistirao da se što pre obustavi bilo kakva operacija koja dovodi do eskalacije nasilja", dok je Shefer "insistirao da se što pre prekine paljba prema Kforu, istakavši da oni ne žele da dođu u sukob".

"Teško možemo da kažemo ko je više ili manje doprineo" onome što se dogodilo", kazao je srpski ministar odbrane i zaključio da je sada najvažnije da se nemiri preduprede, a nasilje ne ponovi i da je to "u interesu i jedne i druge strane".

On je ocenio da je dobro što u situaciji "koja je bila veoma teška" nije bilo reakcije sa albanske strane "onih struktura koje su zainteresovane za provociranje sukoba na Kosovu i Metohiji", jer da se to dogodilo, "današnji dan bi bio mnogo gori nego onaj juče".

Šutanovac je, pritom, naveo da je ministar Samardžić ponudio "neki plan UNMIK-u", ali da lično ne zna koji su planovi Ministarstva za Kosovo i Metohiju, istakavši i da je "skandalozno što Ministarstvo odbrane nema Akcioni plan Vlade Srbije".

Prema njegovim rečima, Samardžić je juče "govorio da ćemo im vratiti...", ali nije govorio u ime Vlade Srbije.

"Ne znam da li je govorio u svoje lično ime ili u ime DSS, ali takva retorika ne vodi u pravcu smirivanja stvari", zaključio je srpski ministar odbrane.

On je upozorio da je "ono što se juče dogodilo samo mali segment onoga što može da se desi (u slučaju da se stvari otmu kontroli)" i naglasio da nikako ne bi želeo da "neko svojom neprimerenom odlukom izazove stvaranje 'Bejruta' na teritoriji Srbije".

Na pitanje da li će zbog najnovijih događaja zasedati Nacionalni savet za bezbednost, Šutanovac je odgovorio:" Potreba za tim postoji, ali ne mislim da možemo da donesemo bilo kakve odluke u ovom trenutku".

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE