• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrovdan: Sjećanje na poginule borce

Autor SRNA

Boračka organizacija RS obilježava krsnu slavu Mitrovdan zbog čega su širom gradova položeni vijenci i prislužene svijeće poginulim borcima

 Mitrovdan: Sjećanje na poginule borce Izvor: mondo.rs
Ilustracija
Izvor: mondo.rs

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu najznačajniji događaji u odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su doprinijeli odbrani Republike Srpske.


Savanović je istakao da su hrabri nevesinjski borci i njihovo saborci iz drugih hercegovačkoh opština brigom i obavezom prema svojim precima, porodicama, svom ognjištu, Hercegovini i Republici Srpskoj pokazali i dokazali šta znači sloboda i domovina, ali i kako se brani srpstvo, te čast i dostojanstvo čovjeka.

"Oni su herojskom borbom odbranili ovaj prostor od neprijatelja koji je bio znatno nadmoćniji i pokazali da živote nisu žalili da bi sačuvali svoja ognjišta", rekao je Savanović nakon pomena poginulim borcima i polaganja cvijeća na Spomen-obilježje na Gvozdu.

On je rekao da je obaveza svih potomaka slavnih boraca da daju zavjet da se svake godine obilježavaju ovi značajni datumi i sjećanje na neustrašive srpske borce.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da nikada ne treba zaboraviti teške dane mitrovdanskih ofanziva, kada je krajnji cilj neprijatelja bio protjerivanje Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta i da zauzmu granicu tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Savčić je istakao da pitanje brige porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida nije samo pitanje sadašnjosti, već je to pitanje budućnosti.

"Od načina na koji je sada brinemo o svim tim kategorijama zavisi spremnost mladih naraštaja da se žrtvuju za Republiku Srpsku, za slobodu srpskog naroda i za očuvanje teritorije", rekao je Savčić.

Mnogi Nevesinjsci su se i danas prisjetili mitrovdanskih ofanziva kada je narod ovog malog hercegovačkog mjesta pokazao junaštvo i životim branio i odbranio ne samo svoj kućni prag, nego i cijelu Hercegovinu od višestruko brojnijeg neprijatelja.

U odbrani nisu stali samo muškarci vojno sposobni, već i djeca, žene, starci, dok su ranjeni bježali iz bolnice, ne želeći da ostave svoje saborce u najtežim i prelomnim trenucima.

Podsjećajući na dešavanja tokom mitrovdanskih bitki, Ranko Prodanović, pukovnik Vojske Republike Srpske i komandant Četvrtog pješadijskog bataljona na Vranjevićima gdje je bilo težište napada u dvije ofanzive, podsjetio je da je to bila žestoka borba u kojoj je pokazano ne samo junaštvo, već i sabornost među boracima koji su danonoćno bili na položajima.

"U prvoj ofanzivi neprijatelj je imao odnos 10:1 u artiljeriji, a u živoj sili 5:1, devet brigada napadalo je jednu našu brigadu, ali opredjeljenje srpskih boraca bilo je da se brani i odbrani svoj narod i stvori Republika Srpska", rekao je Prodanović.

On je dodao da je cilj i druge ofanzive bio da pokori hercegovački narod i zauzme teritoriju, ali da je Nevesinjska brigada, zajedno sa saborcima iz ostalih opština Hercegovine, učinila herojski podvig, te uspjela, između ostalog da razbije najveću izviđačku diverzantsku operaciju koja je vođena u proteklom ratu.

Prisjećajući se teških dana, učesnik nitrovdanskih ofanziva Ratko Kovačević je rekao da je pobijedila snaga i volja nevesinjskih boraca i drugih hrabrih Hercegovaca da odbrane svoje teritorije koje su vijekovima ugrožavane, kao svetosavska zemlja u kojoj su uvijek nicali heroji i junaci.

U dvije mitrovdanske ofanzive poginula su 64 srpska borca.

Za veličanstvenu pobjedu Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana Ordenom Nemanjića.

Obilježavanju Mitrovdana prisustvovali su i izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici Vlade Srpske, Narodne skupštine, Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, boračkih organizacije istočne Hercegovine, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici istočnohercegovačkih opština, te porodice poginulih i nestalih koji su i položili vijence na Spomen-obilježje poginulim borcima iz istočne Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Prije pomena poginulim borcima i polaganja cvijeća na Spomen-obilježje na Gvozdu, njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je jutros svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg.

U okviru Mitrovdanskih svečanosti, kojima se obilježava sjećanje na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine, kao i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i Dan opštine Nevesinje, juče su dodijeljena odlikovanja porodicama 22 poginula borca koje je predsjednik Republike Milorad Dodik posthumno odlikovao povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji sinoć u Nevesinju dodijeljene su povelje grada vladiki zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju, akademiku Predragu Pešku, te biznismenu Rodoljubu Draškoviću, udruženju "Šipovci" i profesoru Bošku Buhi.

Dodik čestitao krsnu slavu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću i svim članovima ove organizacije krsnu slavu - Mitrovdan.

"I ovom prilikom želim da naglasim nemjerljiv doprinos koji su borci Vojske Republike Srpske dali u borbi za slobodu i ravnopravnost našeg naroda i stvaranje Republike, zbog čega im dugujemo trajnu zahvalnost i poštovanje", navodi se u čestitki predsjednika Srpske.

Dodik je poručio da će institucije Srpske i dalje raditi na rješavanju problema boračkih kategorija i njihovih porodica s ciljem poboljšanja njihovog položaja.

"U ime Republike Srpske i u svoje ime upućujem Vama i svim članovima Boračke organizacije Republike Srpske najiskrenije čestitke povodom obilježavanja Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske", dodaje se u čestitki predsjednika Republike.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE