• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovan Fond za Zapadni Balkan

Autor SRNA

Sporazum o osnivanju fonda potpisali su ministri inostranih poslova Višegradske grupe (V4), Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije. U ime BiH sporazum je potpisao Igor Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potpisao je u ime BiH Sporazum o osnivanju Fonda zemalja Zapadnog Balkana na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Višegradske grupe (V4), Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije.

Crnadak, koji je sporazum potpisao na ministarskoj konferenciji u Pragu, izrazio je zadovoljstvo zbog osnivanja Fonda zemalja Zapadnog Balkana i istakao opredijeljenost BiH za dalji razvoj regionalne saradnje.

Fond je osnovan s ciljem promocije jačanja saradnje i veza zemalja članica Fonda, integracije zemalja članica Fonda u EU i njihovog zajedničkog predstavljanja u trećim zemljama.

Sjedište Fonda biće u Tirani. Sporazum o njegovom osnivanju potpisali su ministri inostranih poslova zemalja Zapadnog Balkana, koje su i osnovale Fond.

Fond će finansijski podržavati aktivnosti koje doprinose razvoju prekogranične i međuregionalne saradnje, jačanju regionalne kohezije, posebno u oblastima promocije i razvoja kulturne saradnje, naučne razmjene, istraživanja i saradnje u oblasti obrazovanja, te promocije razmjene mladih i održivog razvoja.

Crnadak je zahvalio za podršku koju zemlje Višegradske grupe pružaju BiH na putu ka članstvu u EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je upoznao učesnike konferencije o detaljima najnovijeg izvještaja Evropske komisije o BiH, prema kojem se BiH u obnovljenom političkom dijalogu sa EU vratila na reformski put i počela rješavanje ključnih prioriteta na putu pridruživanja EU.

Crnadak je učesnike informisao i o odluci Predsjedništva BiH da do kara godine BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, te o aktivnostima institucija o ključnim pitanjima u prioritetnim oblastima na postizanju potrebnog napretka.

Konferencija u Pragu održana je u okviru češkog predsjedavanja Višegradskom grupom. Glavne teme bile su regionalna saradnja, proces proširenja EU, te migrantska kriza.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE