• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela konferencija o Dejtonskom sporazumu

Autor SRNA

U američkom gradu Dejtonu danas je počela dvodnevna međunarodna konferencija kojom će biti obilježeno 20 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

  U saopštenju se navodi da su organizatori konferencije, kojoj prisustvuje poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđo Krčmar, najavili učešće nekoliko nekadašnjih pregovarača iz BiH, Srbije i Hrvatske, predstavnika ranije i aktuelne administracije SAD.

Na konferenciji učestvuju sadašnji i bivši visoki predstavnici koji su u protekle dvije decenije nadgledali provođenje Dejtonskog sporazuma, te brojni drugi predstavnici međunarodnih civilnih i vojnih organizacija koje djeluju u BiH i regionu.

Prema najavama organizatora, učesnicima i gostima dvodnevnog skupa obratiće se i bivši američki predsjednik Bil Klinton, čija je administracija vodila i uspješno okončala pregovore u Dejtonu, dodaje se u saopštenju.

Tokom konferencije, predviđene su panel-diskusije o temama koje se odnose na prošlost, sadašnjost i budućnost BiH.

CRNADAK: DEJTON DONIO NAJBOLJI BALANS AMBICIJA TRI NARODA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas na konferenciji u Dejtonu da je Dejtonski sporazum jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma koji je donio najbolji balans svih stavova i ambicija tri naroda u BiH.

Crnadak je na otvaranju konferencije "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma" naglasio da je Dejtonski sporazum zaustavio ubijanje, ali i otvorio šansu za budućnost, te pozvao da se svi u BiH sa više poštovanja i uvažavanja odnose prema Dejtonskom sporazumu.

On je rekao da je važnije, umjesto gubljenja energije na izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, imati ozbiljne i odgovorne političare koji će uvažavajući dvoentitetsko uređenje i konstitutivnost sva tri naroda odvesti BiH u EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je istakao da 20 godina nakon što je Sporazum potpisan, narod u BiH zaslužuje da živi mnogo bolje i najavio da će se BiH najviše posvetiti ekonomskim reformama i borbi protiv korupcije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE