• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ne smije se odustati od referenduma

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u Evropi sve više prolaze referendumi i da Srpska ne smije odustati od ovog oblika demokratskog izjašnjavanja građana.

  "Trebamo biti malo strpljivi, više trpiti, pa i nepravdu koja se čini prema nama, ali ne smijemo odustati od referenduma", rekao je Dodik za RTS u emisiji povodom 20 godina od Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da je Republika Srpska u svim nastojanjima isključivo motivisana podrškom Dejtonskom sporazumu kako je on napisan, a ne kako ga tumači visoki predstavnik. "Cijeli problem mog odnosa i njihovog odnosa prema meni je upravo to", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su Srbija i Hrvatska potpisnice i garanti Dejtonskoj sporazuma, a isključene su iz Savjeta za provođenje mira, dok su postavljene druge zemlje, između ostalih, Turska koja se navijački ponaša u pogledu podrške Muslimanima u BiH.

Govoreći o visokom predstavniku i prebacivanju nadležnosti Republike Srpske na BiH, od kojih je samo tri odobrila Srpska, a 65 nije, Dodik je rekao da je sve oduzeto nasiljem visokog predstavnika koji je nezadovoljan zato što Srpska ne želi da pristane na njegovo nasilje i da se promijeni Ustav, u kojem bi pisalo da je on imao pravo da to radi.

"On to nije imao pravo da radi. Postoji u BiH jedna ustavna i jedna antiustavna situacija. Ustavna je ono što piše u Ustavu, a antiustavna je ono što je napravio visoki predstavnik", rekao je Dodik.

On je naveo da je BiH protektorat i nije suverena zemlja, nego da "glumi neku suverenost", ali u stvari nema nikakvu suverenost.

"Ona je pod patronatom međunarodne zajednice. BiH održava međunarodna zajednica na okupu, a ne volja BiH i ljudi unutra. BiH nema nijedan svoj bazični konsenzus za sebe, samo ima visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu", ocijenio je Dodik.

Na pitanje da li bi BiH bila stabilnija da i tri naroda imaju tri entiteta, predsjednik Srpske je rekao - neka Hrvati prvo traže svoj entitet, pa će on reći svoj stav.

"Ali, principijelno, Republika Srpska je nedodirljiva. Ne možete da uđete u njene nadležnosti i njenu teritoriju i politička prava. A, šta će biti od Federacije - to je stvar njih tamo. Mi nećemo praviti problem", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da se sjeća da je, kada je potpisan Dejtonski sporazum, bio u Banjaluci i da je to bilo opštenarodno veselje jer je postignut sporazum o miru, bez obzira na to što mnogi nisu razumjeli o čemu se radi i šta su detalji, ali su svi to podržali.

On je rekao da su bitne dvije stvari da je Republika Srpska evidentno ostala kao državna tvorevina i da je uspostavljen je mir.

Dodik je napomenuo da je BiH napravljena kao državna zajednica dva entiteta i tri naroda i da su promovisani sistemi koji se moraju čuvati - to je konsenzus i pravo veta kao zaštita za konstitutivni narod, te sporazumijevanje između dva entiteta.

"To su tri stvari, koje ne mogu da budu ukinute, jer čim ukinete pravo i mogućnost da Srbi ili Hrvati ili Bošnjaci postave veto na odluku koja ugrožava njihov nacionalni interes, od te Bosne nema ništa", rekao je Dodik. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE