• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandić: Ustavni sud da izmijeni pravilnik

Autor SRNA

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da bi bilo pošteno da Ustavni sud BiH izmijeni Pravilnik o radu i da kaže da se odluke ne mogu donositi bez predstavnika najmanje jednog sudije iz entiteta.

 Stevandić: Ustavni sud da izmijeni pravilnik Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Stevandić ističe da bi se u budućnosti to koristilo kao podloga da se nijednom narodu ne može desiti ovo što se desilo srpskom - da ga preglasaju troje stranih sudija i dva Bošnjaka, iako tu nema volje ni trećeg konstitutivnog naroda nezavisnog od ovog problema, hrvatskog naroda.

"U univerzalnom pravu, koje je iznad svih prava i koje je u vezi sa poveljama UN o ljudskim pravima i Evropskom konvencijom, postoji maksima koja kaže da ako postoje odluke čija bi primjena napravila više štete nego razlozi zbog koji su donesene, te odluke su suštinski pravno nemoguće", rekao je Stevandić za portal "Vijesti" komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da ospori 9. januar kao Dan Republike Srpske.

On je podsjetio da je jedan sudija Ustavnog suda BiH rekao da odluka još nije donesena, navodeći da u samom Sudu postoji potpuno različita percepcija o onome što je javljeno da je usvojeno.

Prema njegovim riječima, na sceni je katastrofalna nacionalna polarizacija, a odluka je samo unijela dodatni nemir i odvlači od stvarnih problema, a to su bolji uslovi života, razvoj privrede.

"Opet se vraćamo u situaciju u kojoj političke elite, prvenstveno u Savjetu ministara BiH, ne mogu da ponude ništa drugo, osim da narod zabavljaju proguravanjem svojih kadrova i partijskim namirivanjima preko zaslužnih kadrova, te da dižu tenzije kada ne mogu da ponude ekonomski napredak", rekao je Stevandić.

Stevandić smatra da strane sudije nakon pet godina treba da budu razriješene družnosti i da na njihovo mjesto dođu domaće sudije.

On je rekao da će se građani Republike Srpske na referendumu izjasniti o ovom pitanju, ističući da ne postoji nijedna druga volja i sila iznad volje naroda.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE