• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak: Odluka suda neprijateljska i opasna

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o praznicima Republike Srpske direktno usmjerena protiv Srpske, neprijateljska i opasna za nastavak reformi u BiH.

Crnadak je naglasio da vlast i opoziciju u Srpskoj nije ujedinio lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, već Republika Srpska.

"Kada je riječ o poziciji Republike Srpske u okviru BiH, i prije smo bili na istoj strani. Odluka Ustavnog suda BiH je bila okidač da se to manifestuje", rekao je Crnadak za Televiziju N1.

On je naveo da sedam mjeseci objašnjava novi evropski pristup na način da se uvažava Republika Srpska, kantoni i svi nivoi vlasti, te da postoji dobar pristup koji omogućava BiH da napravi iskorak i da se počne bolje živjeti.

"Onda je Ustavni sud donio odluku da je problematičan Dan Republike Srpske i pokušava se jednom narodu oduzeti praznik. Odluka je provokativna i pogrešna. Nisam nacionalista i neko ko bi radio za svoj narod nauštrb drugih naroda. Ne znam zašto nekome smeta da Srpska ima svoj dan", rekao je Crnadak.

On je naglasio da BiH ne može postati članica EU sa Ustavnim sudom u kojem su sudije iz Makedonije, Moldavije i NJemačke. "Mi moramo imati sud u kojem sjede sudije iz BiH. Ta obaveza nas svakako čeka", poručio je Crnadak.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ukoliko ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, političari iz Republike Srpske povući iz institucija BiH, Crnadak je rekao da očekuje da će biti razuma da se iz ovoga izađe na drugačiji način, bez potrebe da se napuštaju institucije.

"Ako dođe do napuštanja ili bojkota ulazimo u rasulo i totalnu neizvjesnost. Ovo bih rekao i da je riječ o drugom narodu i drugom entitetu", naveo je Crnadak.

Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio je da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar - Dan Republike.

Zvaničnici iz Srpske potpisali su ranije zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

U izjavi je kao neprihvatljiva ocijenjena odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra koja je donesena na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Odlučeno je da u narednom periodu bude raspisan referendum na kome će se građani Srpske izjasniti o tome da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske i da li su za to da 9. januar ostane Dan Republike.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE