• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da svako dijete dobije najmanje 100 KM!

Autor SRNA

Predstavnici Udruženja porodica sa četvoro i više djece predali su vlastima RS peticiju za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak i donošenje zakona prema kojem bi svako dijete u imalo pravo na dodatak od najmanje 100 KM.

 Da svako dijete dobije najmanje 100 KM! Izvor: MONDO/ Dragana Božić
Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Peticija je predata predsjedniku Republike Srpske, predsjedniku Narodne skupštine, šefovima klubova poslanika, ministrima finansija, zdravlja i socijalne zaštite, te ministru porodice, omladine i sporta Srpske.

Predsjednik Udruženja Jovan Radovanović rekao je da je prikupljeno 11.227 potpisa građana, te da su osim njih, danas predati i zahtjevi za izmjene određenih zakona koje se odnose na nacionalne penzije za majke sa četvoro i više djece, stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece, te besplatno školovanje djece iz višečlanih porodica.


"Smatramo da su naši zahtjevi realni jer ako nam djeca nisu bitna, onda se nemamo čemu ni nadati. Sredstava ima, samo ih treba racionalno usmjeriti jer se mnogo novca iz budžeta protraći na bespotrebne agencije i različite odbore", rekao je Radovanović novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Udruženju porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske najbitnije da svako dijete ostvari pravo na dječiji dodatak.

Radovanović je napomenuo da u Srpskoj ima 5.000 majki sa četvoro i više djece koje bi trebalo da ostvare pravo na penziju po tom osnovu, kao i da se priprema baza podataka.

On je napomenuo da, prema cenzusu, porodica koja ostvaruje prihod od najmanje 90 KM po članu, a pri tome se procjenjuje i vrijednost automobila, nema pravo na dječiji dodatak.

"Prvo dijete nema pravo na dječiji dodatak, za drugo dodatak iznosi 35 KM, za treće 75 KM, četvrto 35 KM, dok svako sljedeće nema pravo na dječiji dodatak, s tim da nakon 15 godina gube pravo na dječiji dodatak", dodao je Radovanović.

On je poručio da će Udruženje istrajati u svojim zahtjevima, jer, prema aktuelnom zakonu, pravo na dječiji dodatak imaju samo najugroženiji.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

M.M.

To nam govori u kakvoj državi živimo.Nikada mi nije bilo jasno zašto prvo dijete nema prava na dječiji dodatak.Voljela bih da mi neko objasni na osnovu čega je izglasan taj zakon.Ja imam troje djece i ne razlikujem ih ni po kakvoj osnovi ,odkud pravo tamo nekim ljudima na vlasti da ih razlikuju.Imate li vi djecu ako imate daću vam ja dodatak od 35 km pa vidite šta ćete sa toliko para.Kada sam 2007 rodila treće dijete trebala sam iz fonda dobiti 500 km.230 km sam dobila a ostatak rekli su kada fond odobri .Nikada nisam dobila ostatak para.Hoću samo da pojasnim u kakvoj državo živomo punoj laži i obmane.

MONDO REPORTAŽE