• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o vjerskim praznicima bez srpske podrške

Autor SRNA

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH danas je bez glasova podrške srpskih članova Komisije podržala principe Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH.

 Zakon o vjerskim praznicima bez srpske podrške Izvor: Samir Cacan, MONDO
Izvor: Samir Cacan, MONDO

Prijedloga ovog zakona u parlamentarnu procedru uputio je Savjet ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Aleksandra Pandurević istakla je da je BiH sporazumima sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) jasno preuzela obavezu da posebnim zakonom uredi pitanje vjerskih praznika, ali su sporni datumi koji su određeni.

"Nažalost, imamo koliziju između mišljenja Međureligijskog vijeća i onoga što piše u Sporazumu sa SPC. U Sporazumu sa SPC se kaže da će pravoslavni vjernici imati slobodan dan za vrijeme krsne slave, a u ovom zakonu tog dana nema", rekla je Pandurevićeva novinarima.

Za nju je sporno i da 9. januar bude vjerski praznik.

"Republika Srpska ima sekularno zakonodavstvo i 9. januar nije vjerski praznik, on je praznik svih građana koji žive u Srpskoj zbog čega ga ne treba svoditi na vjerski praznik", rekla je Pandurevićeva, objasnivši da se u Sporazumu sa SPC ne navode tačni datumi.

Član Komisije i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović istakao je da je oblast vjerskih praznika u nadležnosti entiteta, zbog čega nije dao podršku ovom zakonskom prijedlogu.

"Smatram i da je potrebno definisati neradne dane za zaposlene u institucijama BiH i ne navoditi nazive vjerskih praznika kako bi se dala mogućnost svim vjernicima da imaju jednako pravo, odnosno da ne određujemo nikome pravo na to kada će imati plaćen neradni dan", rekao je Prodanović.

On je najavio da poslanici SNSD-a neće sutra podržati u prvom čitanju Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Član Komisije i predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto smatra da je ovaj zakon trebalo još ranije usvojiti.

Prema njenim riječima, predloženi zakon ne diskriminiše nikoga i moguće je u amandmanskoj fazi popraviti eventualne nedostatke.

Prema riječima člana Komisije i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika DŽaferovića, biće potrebno izvršiti usklađivanje zakona da bi se obezbijedila jednaka prava svim građanima BiH.

Članovi Komisije Momčilo Novaković iz NDP-a i Damir Arnaut iz SBB-a smatraju da je predloženi zakon diskriminišući jer ne tretira sve građane BiH, među njima ni građane koji se ne izjašnjavaju po vjerskom osnovu.

Prijedlogom zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika predviđeno je po pet plaćenih dana godišnje za pripadnike pravoslavne, katoličke, jevrejske i islamske vjeroispovijesti, te i za građane koji se izjašnjavaju kao ostali.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE